Hoe vaak moet je je spijkerbroek eigenlijk wassen?

Mode & trends door Laura

We zijn al jaren groot fan van de spijkerbroek. Gek genoeg weten we eigenlijk niet exact hoe we het beste voor onze denim -vrienden kunnen zorgen. Was jij je broek al na een paar keren dragen? Of bij het eerste kleine vlekje? Fout! We vertellen hoe het wel moet.

Waarom spijkerbroek niet te vaak wassen?

Na twee keer dragen, komt de gemiddelde jeans niet meer door de ‘snifftest’. Dus gaat-ie maar linea recta in de wasmachine. Hij komt er weer lekker fris en fruitig uit en - niet te vergeten - lekker stevig. Toch is dit niet de juiste aanpak om je broek op lange termijn mooi te houden.

Spijkerbroekkenners wisten het al: jeans moet je zo min mogelijk wassen. Het liefst zelfs… nooit! Het hete schuimbad zorgt er namelijk voor dat je spijkerbroek zijn kleur snel verliest. Ook de stof gaat er steeds meer door lubberen. Superzonde van jouw urenlange zoektocht naar de perfecte jeans, vind je niet?!

Hoe vaak spijkerbroek wassen?

Hoe vaak moet je een spijkerbroek wél wassen? Na vier tot vijf keer dragen mag-ie in de wasmand. Het is trouwens ook niet nodig om een nieuwe aangeschafte spijkerbroek eerst in de was te doen voordat je ‘m draagt. Voordat de broek in de winkel ligt, is hij namelijk al eens gewassen door de fabrikant.

3 x oplossingen tegen vieze luchtjes

Dus what to do? Niemand wil weken met knieën bij elkaar in een vieze spijkerbroek rondbangeren. Er zijn wel enkele trucjes om je spijkerbroek op te frissen zonder dat-ie in de wasmachien moet.

Luchten

Lekker simpel, maar effectief. Ruikt je spijkerbroek een beetje muf? Laat ‘m een halve dag in de buitenlucht wapperen en hij ruikt weer fris.

Invriezen

Doe je spijkerbroek in een kussensloop of plastic zak een nachtje in de vriezer. De kou doodt een hoop stinkende bacteriën en voorkomt dat er nieuwe groeien. Zo kan-ie weer een paar dagen mee.

Koude handwas

Zit er een vlek in je jeans of is de geur niet meer te hachelen na een paar keer dragen? Maak een teiltje met koud water en wat milde zeep klaar. Spoel hierin je spijkerbroek (binnenstebuiten) schoon. Wrijf extra over de vlek en het kruis. Niet te hard, dat zorgt ervoor dat de kleur sneller vervaagd. Laat je broek liggend drogen om de pasvorm zo goed mogelijk te houden.

Kortom: Na vier tot vijf keer dragen je spijkerbroek wassen en tussendoor lekker luchten. Scheelt ook weer in waterkosten en het is beter voor het milieu. Win-win.