De nieuwste haarverzorgingstrend: Conditioner-only wassen

Haar door Madelon

Is je hoofdhuid gevoelig en wordt je haar snel vet? Denk dan eens aan ?conditioner only? wassen! Hierbij gebruik je geen shampoo, maar alleen conditioner. Nét zo effectief en blijkbaar supergoed voor je haar? Raar, maar waar!

?Conditioner only? wassen is een manier van het wassen van je haren waarbij je geen shampoo gebruikt, maar alleen conditioner. Je zult wel denken: huh? Wordt je haar daar wel schoon van? Ja! In ieder geval, je haar kán er schoon van worden, als je het maar goed doet. Ze.nl legt je uit hoe! 
Agressief

Waarschijnlijk weet je dat shampoo reinigt en conditioner verzorgt. Is het dan niet slecht om alleen conditioner te gebruiken? Nee, dat is dus niet zo. Shampoo is erg agressief voor je haar, door de sulfaten die erin zitten. Let op de verpakking van je shampoo maar eens op het ingrediënt Sodium Laureth Sulfate (SLS). Dit zorgt ervoor dat de shampoo schuimt, maar ook dat je haar uitdroogt. Conditioner reinigt je haar, maar alleen als je geen producten met siliconen gebruikt. Deze krijg je namelijk alleen uitgewassen met sulfaten.

In conditioner zit geen SLS, maar wel andere, mildere ingrediënten. Maar conditioner only wassen kan dus niet wanneer je andere haarproducten (zoals gel of mousse) gebruikt. Voor dames met ontembare krullen is deze methode aan te raden: aangezien je haar iets zwaarder wordt van het wassen met alleen conditioner, zullen je krullen binnen no time getemd zijn.Hoe dan?

Om je haar te wassen met conditioner only heb je een lichte, siliconenvrije conditioner nodig. Let in de ingrediëntenlijst op dat er niets eindigt op ?cone? en let op SLS, zo kun je er zeker van zijn dat jouw conditioner geen siliconen bevat. Daarnaast kun je eventueel nog een gewone, voedende conditioner gebruiken.

  • Maak je haar nat en breng de siliconenvrije conditioner aan over je gehele haar. Wees niet zuinig: neem een flinke dot conditioner (dames met lang haar zullen misschien wel een halve fles conditioner gebruiken!) en smeer dit over je hele haar in. Het is vooral belangrijk dat je hoofdhuid goed ingesmeerd is.
  • Laat dit even intrekken.
  • Wanneer de conditioner goed is ingetrokken, ga je je hoofdhuid masseren. Dit doe je om al het vuil los te maken. Bij shampoo zal dit sneller gebeuren vanwege de agressieve schoonmaakstoffen, maar bij alleen conditioner zul je zelf nog wat moeite moeten doen.
  • Vervolgens spoel je de conditioner uit, wat ook weer wat langer zal duren.
  • Als je wilt, kun je nog een voedende conditioner aanbrengen zoals je normaal gesproken ook doet. Maar dit is geen must.
Voordelen

Maar wat zijn nu de voordelen van conditioner only wassen? Je haar wordt veel beter gehydrateerd. Siliconen sluiten tenslotte je haar min of meer af, waardoor voedende stoffen ook minder goed opgenomen worden. Daarnaast zijn sulfaten, waaronder SLS, erg agressief en schadelijk voor je haar.In eerste instantie zal het lijken alsof je haar enorm droog wordt zonder shampoo, maar dit komt wederom door de siliconen die je met het eerdere shampoogebruik in je haar hebt gekregen. Wanneer je je haar een tijdje conditioner only wast, zul je verschil merken: je haar wordt mooier, glanzender en gezonder. Kijk op YouTube voor een aantal tutorials en succesverhalen!

De conditioners die je voor conditioner only wassen kunt gebruiken, zijn vaak de meest goedkope. Kijk eens naar de eigen merken van drogisterijen of in de supermarkt.

Is conditioner only wassen iets voor jou? Denk je dat het echt werkt?