Stappenplan voor het kopen van de perfecte jeans

Mode & trends door Kristie

We houden van winkelen, maar dit is niet altijd even makkelijk. Vooral niet als het om het kopen van jeans gaat. Dan zakt ‘ie weer van je kont en dan zit ‘ie weer te strak om je heupen… Wáár moet je nou op letten? Volg dit stappenplan!

Wie mooi wil zijn moet misschien pijn lijden, maar toch zou het fijn zijn als je spijkerbroek ook eens écht lekker zat. Genoeg met die afzakkende en ongemakkelijke jeans! 

Stap 1: Het model

Allereerst moet je uitzoeken wat voor een model broek je wilt. En dit heeft weer te maken met je eigen lichaamsvorm en wat daarbij past.

Heb jij het peerfiguur? Oftewel: een achterwerk waar veel vrouwen jaloers op zijn? Je hebt bij dit figuur vaak een wat breder onderlichaam en een slanke taille. Bij dit figuur is het vaak moeilijk om een jeans te vinden die goed aansluit bij je bovenbenen en billen. Bij de peer is het aan te raden om je broek rustig te houden en ook een donkere broek met een opvallend top werkt goed.

Of heb jij het appelfiguur? Hierbij zit het gewicht meestal rond borsten en buik. De appel heeft mooi gevormde en lange benen. Je kunt hierbij het beste geen strakke heupbroek aan doen, maar beter is een bootcut jeans. Bij deze broek lopen de pijpen iets uit vanaf de knie en hierdoor lijk je slanker, en er komt meer balans tussen boven- en onderlichaam.


Ook heb je het veel voorkomende zandloperfiguur? Dit figuur kenmerkt zich door een smalle taille, heupen die in verhouding zijn met de schouders en wat vollere borsten. Een zandloper kan best veel hebben qua ondermode. Broeken met een hoge taille accenturen jouw smalle taille. De skinny jeans of rechte pijp is ideaal voor de zandloper, maar de boyfriend jeans is een afrader want daar komt je figuur niet zo mooi in uit.

Daarnaast heb je ook nog het plankfiguur. Dit figuur kenmerkt zich door een recht lichaam, met weinig vrouwelijke rondingen. Ook voor dit figuur geldt dat je het beste voor wat wijdere broeken kunt kiezen. Ook printjes en lichte tinten staan jou natuurlijk goed.

Stap 2: De lengte

Hoe weet je nu hoe lang je jeans moet zijn? Nou, dit ligt aan de schoenen die je het meest onder je nieuwe broek zult dragen. Draag je vaak erg platte schoenen? Dan moet je broek tot halverwege de achterkant van je schoen komen. En ben jij een echte hakkenvrouw? Zorg dan dat je broek stopt in het bovenste gedeelte van je hak. Dit wetende, is het verstandig om voor elk paar schoenen een andere spijkerbroek te kopen (behalve als je meer schoenen dan broeken hebt). Een jeans die perfect zit bij lage schoenen, is namelijk vaak te kort bij hoge hakken. 


Over het algemeen is het zo, dat je jeans te lang is als:

  • je door je jeans je schoenen niet meer ziet
  • je best weleens op je broek zou kunnen gaan staan
  • de achterste zoom over de grond sleept en vies wordt
  • de broekspijp plooien heeft aan de onderkant

En je jeans is meestal te kort als:

  • je hele schoen zichtbaar is en ook je enkels
  • je twijfelt, meestal is hij dan namelijk echt te kort
  • je je sokken kunt zien
  • je koude enkels krijgt als je gaat zitten

Let niet alleen op de pasvorm maar ook op de kleur. Koop eerst een paar basic jeans die je écht nodig hebt en die ook echt fijn zitten, daarna kun je altijd nog op zoek naar minder basic kledingstukken.

Stap 3: Te strak of te los?

Maar hoe weet je nou of je jeans te strak zit, of juist te losjes? Toegegeven; als je in het pashokje staat en je krijgt de broek niet verder omhoog dan je knieën, weet je wel genoeg. Toch zijn er twijfelgevallen en een miskoopje merk je vaak pas als je al thuis bent. Kijk eens naar je ritssluiting. Zie je dat de stof van je broek rondom de rits uit elkaar gaat staan? Dan zit je broek te strak. Daarnaast kun je vaak al snel zien dat de broek rode strepen achterlaat bij de taille, ook dan kun je beter een maatje groter pakken. Als het nog niet te laat is en je bent nog in de winkel, ga dan ook even ergens zitten. Doet je stuitje pijn omdat je de naad van de broek er tegenaan duwt? You know what to do...


 

En wanneer je jeans te groot is? Tja, dat voel je meestal zelf wel aan. Een belangrijk signaal is het afzak-syndroom, waarbij de drager om de vijf seconden de broek omhoog moet hijsen. Ook als je broek erg losjes om je benen zit is hij te groot (tenzij het een boyfriend-jeans is).

Hoe weet jij of je de perfecte jeans in handen hebt?