Redenen om geen fast fashion meer te kopen

Mode & trends door Sandra E

Met fast fashion loop je er trendy bij. De kleding is leuk en hip. De grote fast fashion-bedrijven verleiden je elke keer weer om nieuwe kleding te kopen die op dat moment in de mode is. Ze vertellen er helaas niet bij welke nadelen er allemaal aan fast fashion hangen. Wist je dit nog niet? Er zijn namelijk genoeg redenen om geen fast fashion meer te kopen en wij vertellen je waarom.

Lees ook: 7 tips om jouw outfit te stylen met accessoires

Wat is fast fashion

Fast fashion is spotgoedkope, trendbewuste kleding van lage kwaliteit die gemaakt is om kort te dragen en die binnen hele korte tijd geproduceerd wordt. Fast fashion is letterlijk vertaald ‘snelle mode’. Deed je voorheen jaren met een winterjas, nu wisselt de mode per seizoen meerdere keren. Als gevolg dat je sneller bent uitgekeken op je toffe winterjas en toch weer een nieuwe wilt kopen.

De kenmerken van fast fashion zijn:

  • Kleding zo goedkoop mogelijk geproduceerd
  • Meerdere mode per seizoen
  • Kleding wordt vaak geproduceerd in ‘lage lonen’ landen
  • Milieuvriendelijk productie

Fast Fashion is milieuvervuiling

Mensen weten vaak niet dat bij het maken van fast fashion kleding enorm veel vervuiling komt kijken. De vervuiling vindt al plaats bij de productie van de grondstoffen en materialen waar de kleding van gemaakt wordt. Per T-shirt is er ongeveer 2500 liter water nodig en voor een spijkerbroek zelf 7000 liter! Voor het oogsten van katoen is ook enorm veel water en chemicaliën nodig om ervoor te zorgen dat de katoenplant volgroeit is. Deze chemicaliën zijn erg schadelijk voor de arbeiders die met katoen werken en schadelijk voor de akkers en rivieren. Daarnaast wordt een kledingstuk geverfd of gebleekt en daarbij komt nog eens veel water en chemicaliën kijken. Als je dan kijkt naar biologisch katoen daar heb je geen chemicaliën nodig. Een stuk beter voor de arbeiders en natuurlijk voor de grond. Fast fashion is dus, kijkende naar bovenstaande, een behoorlijke milieuvervuiling.

Fast fashion kleding gaat niet langdurig mee

Grote ketens produceren miljoenen kledingstukken per jaar. En die kledingstukken slijten sneller, dus je staat weer sneller in de winkel om iets nieuws aan te schaffen. Dat alleen voor de winst waar de grote modeketens zich alleen maar mee bezighouden.

Kralen en pailletten zijn aanwijzingen van kinderarbeid

Fast fashion is niet alleen milieuvervuiling, minder kwaliteit en goedkoop. Er zit helaas ook een stukje kinderarbeid in verwerkt. Wellicht trekt dit je over de streep om nog eens goed na te denken over de aanschaf van fast fashion kleding. Er zijn dan wel machines die kralen en pailletten kunnen aanbrengen alsof het lijkt dat het handwerk is, maar he, dat is toch veel te duur? Hoogst onwaarschijnlijk dat een buitenlandse fabriek in dure apparatuur gaat investeren. Vooral als de kleding die wordt gemaakt een fast fashion label heeft.

Fast fashion brengt dus best wat negatieve aspecten met zich mee. Misschien toch een beter idee om je garderobe te gaan uitbouwen met mooie, bewuste en duurzame items?

Lees ook: Dé kleur van het voorjaar 2022