Zo bouw jij een capsule garderobe

Mode & trends door Zora

Het hebben van een capsule garderobe maakt jouw leven een stuk gemakkelijker. Je spendeert minder tijd aan het uitkiezen van een outfit en - als je het goed weet samen te stellen - heb jij een veelzijdige kast met kleding dat bij jouw figuur en stijl past en die jij met liefde draagt.

Wat is een capsule garderobe

Een capsule garderobe houdt in dat jouw kledingkast bestaat uit een bepaald aantal items die jij op verschillende manieren kan combineren. Een samenstelling van kledingstukken waarin jij hebt geïnvesteerd, die passen bij jouw persoonlijke stijl en die jarenlang meegaan. Een capsule garderobe bestaat voornamelijk uit kwalitatieve klassiekers en minder uit trendy pieces. De perfecte verzameling van jeans, schoenen, tops, truien, jassen en accessoires zorgt ervoor dat jij voor elke gelegenheid een outfit hebt en genoeg verschillende variaties.

Capsule garderobe samenstellen

Stap nummer één bij het samenstellen van een capsule kledingkast is het onder de loep nemen van je huidige garderobe. Ga al jouw kledingstukken bij langs en zorg ervoor dat jij overblijft met kleding die jij graag draagt en die goed bij jouw past, zowel bij jouw stijl als bij jouw figuur. Stukken die jij al lang niet meer hebt gedragen, die net niet goed zitten en je alleen maar hebt omdat ze een sentimentele waarde hebben, horen niet thuis in een capsule garderobe. Alle items die niet in het huidige seizoen passen mogen ook eerst opgeborgen worden.

Stap nummer twee is het uitproberen van de selectie die je hebt gemaakt en na te gaan wat je nog mist. Geef dit een aantal weken de tijd, waarin je allerlei soorten gelegenheden gepland hebt staan. Op deze manier zorg jij ervoor dat je zowel voor werk, vrije tijd, feestjes en andere situaties altijd een perfecte outfit hebt en niets mist. Word ook bewust van wat voor soort kledingstukken jij het meest behoefte hebt. Werk jij bijvoorbeeld thuis en ga je vaak naar een feestje? Dan heb je meer jurkjes nodig dan blazers.

Capsule kledingkast checklist

De perfecte checklist bestaat niet en is voor iedereen persoonlijk. Wel zijn er een aantal richtlijnen waarmee jij van start kan gaan.

Klassiekers en trends

De kledingstukken waarin jij het meest zou moeten investeren voor een capsule garderobe, zijn klassiekers die bij jou passen. Denk aan een trenchcoat, een biker jack, een blazer, een gestreepte Breton top, Converse sneakers, een little black dress en dergelijke. Een aantal trendy kledingstukken die jij wat vaker omruilt horen ook thuis in een capsule wardrobe. Daarmee maak jij jouw kledingkast minder saai en raak je minder snel uitgekeken op jouw outfits. Het gaat om het vinden van een balans.

Inspiratie

Doe inspiratie op voor jouw kledingkast bij jouw favoriete stijliconen of influencers. Wat dragen ze en hoe combineren ze bepaalde items voor verschillende gelegenheden? Instagram is de perfecte plek om geïnspireerd te raken en Pinterest om een moodboard te creëren. Wat voor kledingstukken komen het meest voor bij jouw favoriete outfits? Gebruik dat als de basis van jouw checklist om een veelzijdige capsule garderobe samen te stellen.

Variatie

Het meest belangrijke van een capsule garderobe is de mogelijkheid om kledingstukken, schoenen en accessoires te kunnen combineren voor verschillende gelegenheden. Wanneer jij een aankoop wil doen, ga dan eerst na of jij die paar pumps zowel voor naar het werk aan zou doen als voor een date night. Gun jezelf in ieder geval de tijd om de perfecte capsule kledingkast te bouwen. Het is een leerproces met vallen en opstaan!