Koopziek? Dit is hoeveel je ‘mag’ uitgeven aan kleding volgens financieel experts

Mode & trends door Chloe

Je koopt het nieuwste paar schoenen van je favoriete merk en ook meteen een leuk topje, want die is toch in de sale. Een nieuwe sokken, daar ben je ook nodig aan toe. Weet je wat, je doet er gelijk twee pakken. Voor je het weet heb je toch weer meer uitgegeven dan de bedoeling was. Je ging tenslotte naar de stad om je koelkast aan te vullen in plaats van je kledingkast. Gelukkig red je na je spontane shopping spree nog net het einde van de maand. Maar hoeveel ‘mag’ je eigenlijk uitgeven aan je garderobe? Dit zeggen financieel experts erover.

hoeveel geld kleding

Lees ook: Dit is jouw guide naar een duurzame garderobe

Zo veel mag je uitgeven

Financiële experts hebben uitgezocht hoeveel je zou mogen uitgeven aan je garderobe, zonder in financiële problemen te komen. En dit is *tromgeroffel*... 5% van je salaris. Dus hoe meer je verdient, hoe meer je uit kunt geven aan nieuwe shirts, schoenen, tassen en andere accessoires. Ja, sieraden tellen ook mee. Stel, je verdient 2.000 euro netto in de maand, dan heb je dus iedere maand 100 euro om aan kleding te besteden. Dat klinkt niet veel, zeker als je je bedenkt dat wanneer je een nieuwe winterjas en jurk voor een bruiloft nodig hebt, je de volgende maand(en) even niks anders kan kopen. Toch is het in totaal 1.200 euro per jaar wat je aan kleding kunt besteden. Niet niks dus.

via GIPHY

Onnodige koopjes

Nou is het natuurlijk niet zo dat als je je hier niet aan houdt je financiën meteen op de klippen lopen, maar het is wel goed om eens te letten op je uitgaven. Ook als je steeds maar iets kleins koopt, staat er aan het eind van de maand toch best een groot getal. Houd dit eens een maand bij en je zal zien dat je meer uitgeeft dan je denkt. 

Daarbij is de kans ook veel kleiner dat je een miskoop mee naar huis neemt als je een budget voor jezelf hebt opgesteld. Bij ieder kledingstuk of mooie tas zal je je afvragen of je dit wel écht wil, of dat je er toch liever iets anders van koopt of het op je spaarrekening zet. Kijk eens hoeveel procent van je salaris jij uitgeeft aan kleding. De keuze is natuurlijk volledig aan jou, maar als je merkt dat je aan het eind van de maand toch een beetje krap bij kas zit kan het zeker geen kwaad.

Lees ook: Met deze website check jij of je favoriete kledingmerk duurzaam is