Dit is jouw guide naar een duurzame garderobe

Mode & trends door Sarah

Duurzaamheid. Het is momenteel een onderwerp waar we ons (hopelijk) allemaal mee bezig houden. Zo kun je de fiets pakken in plaats van de auto, zelf een boodschappentas meenemen en fruit en groente niet meer in plastic zakjes stoppen. Ook op het gebied van kleding kun je keuzes maken die goed voor de planeet zijn. Good to know: dit hoeft je geen kauwen met geld te kosten. Hoe dan? Wij helpen je. 

Lees ook: Deze zwarte enkellaarsjes passen bij elke outfit

Vintage

Vintage shops zijn dé ideale plekken om mooie tweedehands items te scoren. Deze zijn in zowat elke stad te vinden en hebben vaak een ruim aanbod, van designer items tot kledingstukken uit de jaren 70. Bezoek jij de vintage winkels bij jou in de buurt al regelmatig? Denk ook eens aan vlooienmarkten. De IJ-hallen in Amsterdam is de grootste vlooienmarkt van Europa. Of neem een kijkje bij de Vintage Kilo Sale, waar je ook goedkope tweedehands kleding kan scoren. Je betaalt namelijk per kilo.

Ruilen

Heb je wel eens van die kledingstukken in je kast die je eigenlijk niet meer draagt, maar die je ook niet weg wil gooien? Kies er dan voor om kleding te ruilen. Vraag aan vriendinnen of zij nog items hebben waar ze op uitgekeken zijn. Maak er een leuke middag van door elkaars kledingkast door te spitten en jullie kleding te ruilen. Ook zijn er tal van kringloopwinkels waar je kleding kunt ruilen en worden er door heel Nederland kledingruilfeesten georganiseerd, bijvoorbeeld door The Green Little Dress. Door kleding te ruilen maak je niet alleen een ander blij, maar vul je ook je eigen garderobe aan met leuke 'nieuwe' kleding. Ideaal, toch?

Shop tweedehands online

Liever vanaf je smartphone aan een duurzamere garderobe werken? Dat kan: tegenwoordig zijn er veel apps en online platforms die het mogelijk maken om tweedehands kleding aan te schaffen. Denk aan de apps United Wardrobe en Vinted, waar je voor een laag prijsje kleding van iemand anders overneemt. Ook zijn er Facebookgroepen waar je tweedehands kleding kunt kopen, zoals de Facebook-groep Bohemian Marketplace of Amsterdam Yard Sale. Hier worden vaak speciale items aangeboden die je niet zomaar in de tweedehandswinkels zal vinden.

Duurzame merken

Shoppen bij merken die hun kleding duurzaam produceren, is soms prijziger dan het kopen bij grote modeketens. Maar dat is het waard, want je weet dat jouw kleding beter voor mens, dier en planeet is. Er is bij de productie van duurzame kleding beter rekening gehouden met de werkomstandigheden en het milieu. Als je wilt investeren in duurzame mode, zijn er tal van leuke websites en merken om uit te kiezen. Check eens projectcece.nl: een shoppingplatform waar je kunt kiezen uit enorm veel duurzame kledingmerken. 

Do it yourself

Ben jij een echte crea bea? Repareer kapotte kleding zelf. In plaats van een broek met een gaatje erin meteen weg te gooien, kun je deze zelf proberen te repareren. Als je van nature niet de creatiefste bent, staan er genoeg tutorials op YouTube om je te helpen. Ben jij wel een pro met de naaimachine? Maak dan je eigen kleren! Zo is je kleding duurzaam én uniek.

Lees ook: Goed op weg met deze stijlvolle en praktische laptoptassen