De opvallendste modetrends uit de jaren ?80

Mode & trends door Verena
Het leuke aan modetrends is dat je jezelf retehip vindt met je blokhakken als het ?in? is. Maar als je een paar jaar later weer in je verstofte fotoalbum kijkt denk je daar toch anders over. What were you thinking?! 

Zo waren er in de jaren '80 ook genoeg modetrends. De één gruwelt van jaren '80 kleding bij de gedachte, de ander is er dol op. Hoe dan ook, niemand kan ontkennen dat de eighties nog steeds veel invloed hebben op wat we vandaag de dag dragen. De mode werd sterk beïnvloed door wat er op televisie te zien was. MTV, populaire films als Flashdance en soapseries als Dallas en Dynasty bepaalden wat ?in? was. Daarnaast deed een van de grootste stijliconen haar intrede. Madonna was te zien met visnet handschoentjes, rubberen armbanden, veel kettingen, petticoats, leggings, beenwarmers, bustiers als bovenkleding en vogelnesthaar met grote strik. 
 

Je kunt dus wel zeggen dat in de jaren ?80 alles door elkaar werd gedragen. De gekste creaties werden aangetrokken en alle kleuren werden met elkaar gecombineerd. Op straat was het punk, casual en sportswear wat het modebeeld overheerste. Wij zetten wat trends op een rij!

Het fluoriserende gympakje
De fitnesscultuur werd hip en happening door films als Flashdance. Denk aan een beetje aerobics met veel verschillende kleuren, afgeknipte sweatshirts zodat ze over één schouder vielen die vaak gecombineerd werden met gekleurde beenwarmers, lycra leggings met gekke prints, strakke rokjes, sportbroekjes, zweetbandjes en sneakers. Like or dislike?

Schoudervulling 
Door soaps als Dallas en Dynasty werd de schoudervulling weer populair. Vrouwen kregen een gelijkwaardige rol op de werkvloer en door middel van jasjes met grote schoudervullingen, vaak gecombineerd met hoge pumps, konden zij laten zien dat zij net zoveel power hadden als de mannen. Het begon klein, maar al gauw kon het niet groot en gek genoeg zijn (voor het echte Hulk-effect). De schoudervullingen werden eerst alleen nog in colbertjes gedragen, maar al gauw waren ze ook te vinden in truien en shirts. Op dit moment zie je de vullingen weer regelmatig voorbij komen in de vorm van 'puntige schouders'.
 
De wortelbroek
De wortelbroek: hoe charmant klinkt dat..? Het klinkt net zo charmant als dat het eruit zag. Het lijkt namelijk erg op de skinny jeans van nu, alleen zat het niet zo mooi strak om de benen als de skinny. De wortelbroek zat namelijk boven wijd en onder strak. Dus bye bye wulpse vormen, hello hobbezak! Dan zijn we toch blijer met de skinny...

Legging
Hij werd al eerder genoemd: de legging. De legging uit de jaren ?80 draag je zonder rokje, jurkje of hotpants erover heen en mét drukke, kleurrijke print. Zoals jullie allemaal weten heeft de legging een aantal jaar geleden een comeback gemaakt in de vorm van een panty/maillot: onder jurkjes en rokjes dus. Inmiddels zijn we het er ook over eens dat een witte legging een no go is en dat-ie ook echt niét meer als broek gedragen kan worden. Echt. Niet.

Polka dots
Je kent ze vast wel, die grote stippen op jurkjes, bikini?s, shirtjes etcetera. Dit zijn de zogenaamde polka dots. In de jaren ?80 waren deze erg hip en ze kwamen dan ook in veel kledingstukken voor. Na een paar jaar van succes werden deze dots naar lange tijd afgezworen. Maar tegenwoordig zie je ze weer steeds vaker terugkomen, bijvoorbeeld op bikini?s. Hoe schattig!

Andere stijlen in de jaren '80
  • Vooral in Engeland werden de Goth en New Romantic-stijlen populair. Deze stijlen werden beïnvloed door popartiesten als Robert Smith van The Cure en Siouxsie Sioux. Zwartgeverfde, getoupeerde kapsels waren populair bij zowel mannen als vrouwen. Goths droegen zwarte kleding, gecombineerd met Dr. Martens.
  • Punk begon in de jaren '70, maar zette door in de eerste helft van de eighties.
  • Met de opkomst van rapmuziek in de jaren '80 maakte ook de hiphopstijl zijn intrede. Sneakers werden populair door de hiphopcultuur en voor het eerst werden sportschoenen echte dure designer items.
  • Een andere jaren '80 stroming was de metal-stijl. Die was verdeeld in een aantal erg verschillende stijlen. Aan de ene kant was er de glam-metal, later ook wel hair metal genoemd vanwege de extreme kapsels. Dit betekende groot haar, make-up, sieraden en gebleekte jeans. Aan de andere kant waren er de metal heads. Zij hadden zwarte leren jasjes, spijkerbroeken en vaak bandshirts. 
Welke modetrend uit de jaren '80 zou jij weleens terug willen zien?