Vegan leer vs. dierlijk leer: wat is nou echt het beste voor het milieu?

Fashion door Maya Luz

Duurzaamheid is anno 2022 een belangrijk onderwerp. Steeds meer modemerken bieden dan ook kleding aan van leer dat niet van dierlijke materialen is gemaakt. Voor veganisten is deze optie natuurlijk top om te hebben. Maar is het eigenlijk wel echt duurzamer dan dierlijk leer? 

Lees ook: Deze uitspraken wil je niet meer horen als vegan

Dierlijk leer

Mensen eten tegenwoordig steeds minder vlees. Het aantal vegetariërs en veganisten neemt toe en dat is te merken. Kijk bijvoorbeeld naar het schap met vleesvervangers in de supermarkt, die is flink gegroeid! Leer is een bijproduct van de vleesindustrie. De huiden van de dieren die op ons bord belanden, hergebruiken we om kleding en accessoires van te maken. Dat klinkt natuurlijk super duurzaam. Toch is dit niet helemaal waar. Er komt namelijk veel CO2-uitstoot uit de vleesindustrie. Daarom kun je je afvragen of een gerecycled bijproduct van een vervuilende industrie, wel zo duurzaam is.

Daarnaast is leer een bewerkt product. Leer ondergaat een zogenaamd 'bruiningsproces'. Dit voorkomt dat de huid gaat rotten. De stoffen die hiervoor gebruikt worden zijn erg schadelijk voor de natuur. Wanneer deze stoffen gedumpt worden in water, kan dit ernstige gevolgen hebben voor ecosystemen, maar ook voor onze gezondheid.

Toch heeft dierlijk leer ook voordelen. Het materiaal gaat erg lang mee. Ook is het biologisch afbreekbaar, het is tenslotte gemaakt van een natuurlijk materiaal. Een leren item kan jarenlang meegaan in je garderobe en zal ook nooit uit de mode gaan. Investeren in een leren jas of schoenen is dus zeker nooit onverstandig als het op de mode aankomt.

Vegan leer

Als je vegan bent, let je vaak niet enkel op wat je eet, maar ook op wat je draagt. Als jij liever geen dierlijk leer draagt, kun je kiezen voor veganistisch leer. Ondanks het feit dat vegan leer geen dierlijke stoffen bevat, heeft het toch een impact op het milieu. Het wordt namelijk vaak gemaakt van polyvinylchloride, ofwel plastic. Plastic is een erg vervuilende stof omdat het gemaakt wordt met behulp van fossiele brandstoffen en omdat het niet biologisch afbreekbaar is. 'Microplastics' uit kleding vormen een groot onderdeel van de plastic soep in de zee, zo bleek uit een analyse van Harper's Bazaar over vegan leer.

Als alternatief voor plastic, wordt er ook met plantaardige materialen gewerkt. Verschillende modemerken hebben vegan leer gemaakt van bijvoorbeeld paddenstoelen. Dit product bevat nog steeds plastic, maar wel een heel stuk minder dan het hiervoor genoemde leer. Helaas is dit alternatief nog niet erg toegankelijk, aangezien nog maar weinig merken zich eraan wagen.

Conclusie

Als het op leer aankomt is er eigenlijk niet één duidelijke winnaar. Beide materialen hebben voordelen en nadelen, maar helaas zijn beide niet 100% duurzaam. Bij het kiezen van een product om aan te schaffen is het daarom belangrijk om rekening te houden met jouw eigen normen en waarden. Als je liever geen dierlijke producten consumeert, is vegan leer een goede optie. Maar als jij graag minder plastic wil gebruiken, kun je het beste gaan voor dierlijk leer.

Uiteindelijk heeft iedere optie een impact. Om de beste keuze te maken is het daarom goed om op zoek te gaan naar merken die jouw normen en waarden delen. Ook kun je ervoor kiezen om leer enkel tweedehands te kopen, of om het materiaal volledig te vermijden. 

Lees ook: De schoenentrends voor in de herfst en winter van 2022/2023