Deze uitspraken wil je niet meer horen als vegan

Vrije tijd door Jennifer

De vegan lifestyle is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op een (deels) veganistisch dieet. Toch begrijpt nog niet iedereen het vegan dieet. Er zijn een aantal uitspraken, die een vegan echt niet meer wil horen.

vegan uitspraken die we niet willen horen

Lees ook: Twijfel je over de vegan lifestyle? Dit zijn 5 voordelen van een veganistisch dieet

“Wat eet jij eigenlijk?”

Soms denken mensen dat een veganist bijna niks kan eten. Dat is vette onzin! Pasta, salades, noodles of soep. Ook iemand met een vegan dieet eet dit allemaal. Je moet alleen wat creatiever zijn met de ingrediënten. Al gaat dit steeds makkelijker, doordat supermarkten vaker plantaardige producten verkopen. Dan bestaat er zelfs een veganistisch cheesecake, yum!

“Mis je vlees en zuivel niet?”

Nee! Oké, dit verschilt wel per veganist. Waar de ene persoon volmondig “nee” zegt, heeft de ander soms misschien wel behoefte aan vlees. Gelukkig bestaan voor deze veganisten genoeg vleesvervangers.

“Ik begrijp vleesvervangers niet. Waarom eet je niet gewoon écht vlees?”

Soms is het als vegan moeilijk om direct van alle dierlijke producten af te stappen. Vooral als je gewend was aan zo’n drie keer per week vlees bijvoorbeeld. Dan was vlees eten een gewoonte en die breek je vaak niet zomaar even. Vleesvervangers zijn voor nieuwe veganisten een fijne manier om te leren omgaan met hun nieuwe vegan dieet.

“Waar haal je je proteïne, calcium, enz. vandaag?”

Sommige mensen maken zich ook direct zorgen over de gezondheid van een vegan. Heel lief van je, maar ook als vegan krijg je genoeg proteïnen. Volgens diëtist Taylor Wolfram krijg je ook genoeg proteïne uit de volgende producten: bonen, erwten, linzen en pinda’s. Daarnaast heb je ook producten met de sojaboon (plantaardig product) als basis, bijvoorbeeld tofu, sojamelk en tempeh. Voor calcium kun je bijvoorbeeld gekookte boerenkool eten. Sowieso zijn groene groenten en bladgroenten een goede calciumbron.

“Na een tijdje verlangt je lichaam naar vlees. Dat is natuurlijk.”

O ja? Is vlees ‘natuurlijk’? Elke gewoonte is te breken, zolang je je best doet. Dus ook het vlees eten valt af te leren. Alleen gaat het soms inderdaad even mis bij nieuwe veganisten. Een andere diëtist Catherine Perez zegt: “Als je een biefstuk vervangt door een grote salade en twee lepels bonen (ik heb dit vaak gezien), dan zal je je niet erg lang voldaan voelen.”

“Stel: je komt terecht op een verlaten eiland. Zou je vlees eten om te overleven?”

Nou, die kans is vrij klein, tenzij je als BN’er of influencer wordt uitgenodigd voor Expeditie Robinson. Een vegan heeft in principe genoeg plantaardige voedselkeuzes. Komt het tóch voor dat een veganist op een verlaten eiland zit? Dan kun je je als vegan afvragen: als er dieren zijn op het eiland, wat eten zij dan om te overleven?

“Ik kan nooit vegan zijn. Ik houd te veel van vlees.”

Tegenwoordig zijn er zoveel momenten, waarop je even geen vlees eet. Wat dacht je van de ‘Week Zonder Vlees’? Of doe mee aan ‘Meatless Mondays’: één dag per week geen vlees. Dan heb je nog zes dagen voor je vlees cravings.

Lees ook: Deze heerlijke vegan gingerbread koekjes moet je proberen