Twijfel je over de vegan lifestyle? Dit zijn 5 voordelen van een veganistisch dieet

Sport & gezondheid door Ze.nl

Steeds meer mensen vragen zich af hoe houdbaar ons huidige voedingspatroon is en de coronacrisis heeft hier nog verder aan bijgedragen. Veganisme wordt dan ook steeds populairder, zowel in Nederland als daarbuiten. Veganistische voeding is supergezond, lekker en helpt bij het gezond en leefbaar houden van de aarde. Toch voelt het voor veel mensen als een grote stap, omdat het echt wel even wennen is om plantaardig te gaan eten. Twijfel je nog? Probeer het eens een weekje of maandje uit en ervaar zelf de voordelen van een veganistisch dieet.

Je hormonen in balans

Heb jij last van hormoonwisselingen tijdens je menstruatie? Een veganistisch dieet zou de oplossing kunnen bieden. Dierlijke producten verhogen namelijk de oestrogeen-gehaltes in je lichaam. Hierdoor kunnen je moodswings heftiger worden. Een plantaardig dieet zorgt er juist voor dat je hormonen kalmeren waardoor je je ook evenwichtiger en meer in balans voelt. Ben je zwanger en wil je veganistisch eten? Dan zijn er een paar extra zaken om op te letten om er zeker van te zijn dat je geen tekorten opbouwt

Een gladde huid

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zuivelproducten acne kunnen veroorzaken. Daarbij blijkt dat veganisten juist zelden last hebben van acne. De kans dat er een samenhang is tussen het niet of juist wel eten van dierlijke producten en acne is dus groot, maar er is nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs. 

Op een gezonde manier afslanken

Plantaardige ingrediënten bevatten over het algemeen minder vetten dan dierlijke producten. Niet alleen bevatten dierlijke producten meer vetten, maar vaak zijn dit ook slechte vetten. De kans is dus groot dat je wat afvalt wanneer je overstapt op volledig plantaardig eten. Over het algemeen hebben veganisten een lager BMI dan mensen die een ander dieet hebben. 

Beter letten op je voedingsstoffen

Als veganist vereist het iets meer moeite om aan de benodigde voedingsstoffen te komen en ook wil je checken of er iets dierlijks in de producten die je koopt verstopt zit. Hierdoor word je een stuk bewuster van alle ingrediënten die er bestaan en wat er allemaal aan voeding wordt toegevoegd. Door beter op je macro’s (koolhydraten, vetten en eiwitten) en micro’s (vitaminen en mineralen) te letten, eet je een stuk gezonder en ga je je snel stukken energieker voelen. 

Als je het moeilijk vindt om al je eiwitten uit natuurlijke voeding te halen kun je deze ook altijd aanvullen met een vegan eiwitshake. Een expert van Sundt.nl vertelt ons dat vegan eiwitten al lang niet meer onderdoen voor de dierlijke tegenhangers omdat vegan eiwitshakes vaak gemaakt worden van erwten eiwit. Deze zitten bomvol proteïne, vaak zo’n 80 gram eiwitten per 100 gram. Ook zijn deze varianten vaak hypoallergeen omdat er geen dierlijke ingrediënten in zitten. De vegan variant van eiwitshakes zijn daarnaast stukken minder belastend voor het milieu. 

Je gaat veel nieuwe ingrediënten uitproberen

Door veganistisch te eten moet je een stuk creatiever denken wanneer jij je boodschappenmandje volgooit. Er zijn veel heerlijke recepten te vinden met ingrediënten als kikkererwten, cashewnoten, kurkuma en havermelk en daarnaast zijn er ook steeds meer veganistische producten gewoon te koop in de supermarkt, waaronder falafel, tofu en tempeh. Jij gaat waarschijnlijk kennismaken met veel nieuwe smaken!

 

Lees ook: Dit zijn de tekenen dat je emotioneel uitgeput bent