Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Dit zijn de tekenen dat je emotioneel uitgeput bent

Natuurlijk zitten we er allemaal wel eens doorheen, maar als je voor een langere periode niet lekker in je vel zit kan het ook ergens op wijzen. Je begint spontaan te huilen, bent constant moe en vaak geïrriteerd. Dit kan er allemaal op wijzen dat je emotioneel uitgeput bent. Dit kunnen herkennen is belangrijk, want dit kan wijzen op een (beginnende) burn-out. 

emotioneel uitgeput

Lees ook: Redenen waarom je vaker zou moeten niksen

Je valt moeilijk in slaap

Ondanks dat je constant moe bent en de hele dag verlangt naar het moment dat je in bed ligt, kan je eenmaal onder de wol maar niet in slaap komen. Ook kan het voorkomen dat je wanneer je slaapt ’s nachts vaak wakker wordt.

Je vergeet veel

Sommige mensen zijn van zichzelf al chaotisch, maar dit kan ook te maken hebben met je slaaptekort. Hierdoor kan je je minder goed concentreren en ga je dingen vergeten.

Je hebt lichamelijke klachten

Emotionele uitputting kan een behoorlijke aanslag op je lichaam zijn, waardoor je last kunt krijgen van verschillende lichamelijke klachten. Zo kan je klachten ontwikkelen als hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, kortademigheid en pijn op de borst.

Je hebt weinig eetlust

Had jij er nooit moeite mee om na een flinke lunch nog een zak chips open te trekken en heb je nu ineens weinig eetlust? Dan kan ook dit wijzen op het feit dat je emotioneel uitgeput bent. Zo kan het zijn dat je bijna geen honger hebt, geen zin hebt in eten of het je zelfs niet meer smaakt.

Je bent vaak ziek, zwak en misselijk

Wanneer jij emotioneel niet goed in je fel zit, dan zal dat fysiek ook niet zo zijn. Je immuunsysteem werkt minder goed en een gebrek aan slaap en een goed eetpatroon werkt hier ook niet aan mee.

Op tijd herkennen van de symptomen

Ondanks dat jij misschien het idee hebt dat het allemaal niet zo ernstig is en je hier wel mee door kan lopen, is het toch belangrijk om de symptomen op tijd te herkennen. Het kan namelijk leiden tot een burn-out en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Herken jij je dus in deze symptomen? Dan kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad. Het is belangrijk dat je hier niet te lang mee rondloopt en daarbij is het voor jezelf ook veel fijner als je je weer goed voelt.

 

 

Lees ook: Waarom wandelen beter is dan hardlopen