15 tekenen dat je partner narcistisch is

Relaties door Redactie Ze.nl

Het begint allemaal zo mooi. Je hebt een nieuwe lover en die is geweldig. Hij of zij is attent, luistert naar je verhalen en iedereen vindt diegene leuk. Eíndelijk jouw prins(es) op het witte paard! Of is het sprookje te mooi om waar te zijn...? Zo weet je op je partner een narcist is.

tekenen narcist

Eerste fase

De eerste fase van jullie relatie lijkt helemaal op rolletjes te lopen. Je partner draagt je op handen, doet alles voor je. Wow, dit had je niet verwacht nog mee te maken! Je wordt opgehaald, krijgt complimenten en appjes vol met liefdesverklaringen. Je krijgt zelfs verse jus d’orange op de zondagochtend! Je voelt je als een prinses. En dan begint er iets te veranderen.

Zo lief en charmant als je lief in het begin was, zo snauwerig en humeurig begint die langzaamaan te worden. Je partner wil steeds minder leuke dingen samen ondernemen en je kunt steeds minder goed doen. Je komt erachter dat hij/zij liegt en als je de confrontatie aangaat, wordt het ontkend. Er ontstaan ruzies en iedere keer ligt het aan jou, volgens hem. Alles wordt op jou geprojecteerd. Je wordt gekleineerd, gemanipuleerd en de twijfel slaat bij je toe. Waar is die leuke, charmante persoon van voorheen gebleven? En zie je het allemaal wel goed of ligt het inderdaad aan jou?

Destructief

Bovenstaand voorbeeld is een praktijkvoorbeeld van hoe, kort samengevat, het verloop van een relatie met een narcist eruit kan zien. En het wordt erger en erger. Het kan ook zo zijn dat je van begin af aan al een onbestemd gevoel hebt, maar je vinger er niet op kunt leggen. Hij of zij doet voorbeeldig en toch... Je intuïtie zegt iets anders, ook al zijn er nog geen duidelijk aanwijsbare redenen. Juist dan is het goed om hier naar te luisteren. Kijk vooral naar de acties en het gedrag van je vriend(in) en niet zozeer naar zijn woorden. Juist narcisten zijn namelijk meesters in het gebruiken van prachtige woorden en beloftes! En hoogstwaarschijnlijk is het je intuïtie hier die je al waarschuwt.

Relaties met een narcist zijn uitermate destructief. Het put je lichamelijk en geestelijk uit, je gaat enorm twijfelen aan jezelf en je eigen waarnemingsvermogen en het tast je eigenwaarde en identiteit aan. Narcisten zijn er in vele gradaties, maar hoe herken je iemand die narcistisch is?

Tekenen van narcisme

Hieronder 15 tekenen van narcistisch gedrag op een rijtje. Narcisten…

 • kennen geen verantwoordelijkheidsgevoel;
 • willen macht hebben;
 • zijn extreem jaloers en controlerend;
 • zijn ontregelend;
 • zijn erg egoïstisch en egocentrisch;
 • liegen en bedriegen veel;
 • hebben weinig tot geen inlevingsvermogen;
 • meten met twee maten: zij kunnen en mogen alles en jij niets;
 • zijn uitermate gevoelig voor jouw kritiek. Kunnen woede-uitbarstingen hebben als het ze niet zint en je de zogeheten 'stiltebehandeling' geven;
 • hebben mooie woorden, maar van daden komt weinig terecht;
 • manipuleren en zijn hier echt bedreven in;
 • zijn alleen geïnteresseerd in jou voor hun eigen doeleinden;
 • hebben geen geweten en schuldgevoel;
 • willen voortdurend aandacht en bewondering;
 • verdraaien jouw waarneming, het zogeheten 'gaslighting'.

En dan?

Dit zijn slechts enkele tekenen van narcistisch gedrag, er zijn er nog veel meer te noemen. De prins(es) op het witte paard blijkt dus een prins(es) op het zwarte paard te zijn en het kan je leven behoorlijk vergallen. Realiseer je: je kunt diegene niet veranderen. Belangrijk is om te kiezen voor jezelf en een gelukkig leven. Vaak is zo’n keuze heel zwaar, lukt het niet alleen en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken. Schakel dan een coach in die ervaring en kennis heeft over narcistisch misbruik. Narcistisch misbruik is een serieuze zaak en het is belangrijk dat je dit niet accepteert. Niemand verdient het om slecht behandeld te worden!

Dit artikel is in 2014 geschreven door Charlotte van der Hoeven. Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners wat betreft narcistisch misbruik. Bekijk haar website www.narcismevrij.nl en like haar Facebook.