Seks & relaties / Relaties
Relaties

15 tekenen dat je vriend narcistisch is

Het begint allemaal zo mooi. Je hebt een nieuwe lover en hij is geweldig. Hij is attent, luistert naar je verhalen en iedereen vindt hem leuk. Eíndelijk jouw prins op het witte paard! Of is het toch je prins op het zwarte paard...?
 
De eerste fase van jullie relatie lijkt helemaal op rolletjes te lopen. Hij draagt je op handen, hij doet alles voor je. Wow, dit had je niet verwacht nog mee te maken! Je wordt door hem opgehaald, hij geeft je complimenten, stuurt je app’jes vol met liefdesverklaringen, hij perst zelfs verse jus d’orange voor je op zondagochtend! Je voelt je als een prinses. En dan begint er iets te veranderen. 
 
Zo lief en charmant als hij in het begin was, zo snauwerig en humeurig begint hij langzaamaan te worden. Hij wil steeds minder leuke dingen samen ondernemen en je kunt steeds minder goed doen. Je komt erachter dat hij liegt en als je hem daarmee confronteert, wordt het ontkend. Er ontstaan ruzies en iedere keer ligt het aan jou, volgens hem. Alles wordt op jou geprojecteerd. Hij begint je te kleineren, te manipuleren en de twijfel begint toe te slaan bij je. Waar is die leuke, charmante man van voorheen gebleven? En zie je het allemaal wel goed of ligt het inderdaad aan jou?
 
 
Destructief
Bovenstaand voorbeeld is een praktijkvoorbeeld van hoe, kort samengevat, het verloop van een relatie met een narcist eruit kan zien. En het wordt erger en erger. Het kan ook zo zijn dat je van begin af aan al een onbestemd gevoel hebt, maar je vinger er niet op kunt leggen. Hij doet voorbeeldig en toch... Je intuïtie zegt iets anders, ook al zijn er nog geen duidelijk aanwijsbare redenen. Juist dan is het goed om hier naar te luisteren. Kijk vooral naar de acties en het gedrag van je vriend en niet zozeer naar zijn woorden. Juist narcisten zijn namelijk meesters in het gebruiken van prachtige woorden en beloftes! En hoogstwaarschijnlijk is het je intuïtie hier die je al waarschuwt. 
 
Relaties met een narcist zijn uitermate destructief. Het put je lichamelijk en geestelijk uit, je gaat enorm twijfelen aan jezelf en je eigen waarnemingsvermogen en het tast je eigenwaarde en identiteit aan. 
Narcisten zijn er in vele gradaties, maar hoe herken je iemand die narcistisch is? 
 
Tekenen
Hieronder 15 tekenen van narcistisch gedrag op een rijtje.
Narcisten…
 1. kennen geen verantwoordelijkheidsgevoel;
 2. willen macht hebben;
 3. zijn extreem jaloers en controlerend;
 4. zijn ontregelend;
 5. zijn erg egoïstisch en egocentrisch;
 6. liegen en bedriegen veel;
 7. hebben weinig tot geen inlevingsvermogen;
 8. meten met twee maten: zij kunnen en mogen alles en jij niets;
 9. zijn uitermate gevoelig voor jouw kritiek. Kunnen woede-uitbarstingen hebben als het ze niet zint en je de zogeheten 'stiltebehandeling' geven;
 10. hebben mooie woorden, maar van daden komt weinig terecht;
 11. manipuleren en zijn hier echt bedreven in;
 12. zijn alleen geïnteresseerd in jou voor hun eigen doeleinden;
 13. hebben geen geweten en schuldgevoel;
 14. willen voortdurend aandacht en bewondering;
 15. verdraaien jouw waarneming, het zogeheten 'gaslighting'.


En dan?
Dit zijn slechts enkele tekenen van narcistisch gedrag, er zijn er nog veel meer te noemen. De prins op het witte paard blijkt dus een prins op het zwarte paard te zijn en het kan je leven behoorlijk vergallen. Realiseer je: je kunt hem niet veranderen. Belangrijk is om te kiezen voor jezelf en een gelukkig leven. Vaak is zo’n keuze heel zwaar, lukt het niet alleen en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken. Schakel dan een coach in die ervaring en kennis heeft over narcistisch misbruik. Narcistisch misbruik is een serieuze zaak en het is belangrijk dat je dit niet accepteert. Niemand verdient het om slecht behandeld te worden! 
 
Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven. Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training is gespecialiseerd in coaching voor slachtoffers en training van hulpverleners wat betreft narcistisch misbruik. Bekijk haar website www.narcismevrij.nl en like haar Facebook.

Heb jij weleens een narcistische vriend gehad?