Vertel je een vriendin dat je haar nieuwe relatie stom vindt?

Relaties door Jeanine

Het is een ongemakkelijke situatie: je vriendin is stapelverliefd en over the moon omdat ze een nieuwe vriendin(in) heeft. Jij vindt haar nieuwe partner echter helemaal niets. Misschien is het een onderbuikgevoel, misschien mag je de ander gewoon niet. Het is en blijft natuurlijk wel je beste vriendin. Moet je het haar vertellen, of kun je het beter voor je houden?

Vriendin nieuwe relatie stom

Lees ook: Dit zijn de meest besproken problemen onder koppels in relatietherapie

Wel of niet vertellen

Laten we beginnen met dat je echt niet de enige bent in zo’n situatie. Er zijn genoeg mensen die de partner van hun beste vriend(in) niet leuk vinden, om wat voor reden dan ook. Dat neemt niet weg dat het een vervelende situatie is. Je wilt je vriendin immers niet kwetsen. Moet je het haar vertellen? In principe kun je dat beter niet doen. Het loopt over het algemeen gewoon niet goed af. Haalt de ander echt het bloed onder je nagels vandaan en legt het druk op de vriendschap met je vriendin? Dan is het een overweging waard - maar doe dat met beleid.

Wees eerlijk, maar voorzichtig

Volgens relatie-expert David Bennett moet je vooral niet opsommen wat je allemaal vervelend vindt. Daardoor zal je vriendin het idee krijgen dat ze haar partner moet verdedigen en dit kan een kloof tussen jullie drijven. Vind je haar nieuwe relatie stom omdat je de nieuwe liefde niet vertrouwt? Breng het dan rustig ter sprake en kom met voorbeelden en onderbouwingen. Geef aan dat je niet zoveel tijd met de ander wilt doorbrengen en stel je grenzen. Zo voorkom je dat alle emoties en irritaties opstapelen.

Waarom vind je haar relatie stom?

Is er geen reden om je zorgen te maken, maar mag je haar nieuwe partner gewoonweg niet? Probeer het dan voor jezelf recht te zetten. Wat vind je wél leuk aan diegene? En waarom denk je eigenlijk zo over de ander? Als je gevoel nergens op gebaseerd blijkt te zijn, wordt het makkelijker om je vooroordelen en negativiteit onder ogen te komen.

Tijd voor elkaar

Het kan best zijn dat je misschien gewoon jaloers bent. Jullie hebben zoveel tijd met elkaar doorgebracht en dat gaat nu veranderen. Heb je het idee dat ze vooral oog heeft voor haar vriend(in)? Vraag dan om eens samen wat te doen, alleen jullie tweetjes. Zo houd je de vriendschap sterk en geef je aan iets met haar alleen te willen doen, zonder haar partner af te kraken. Gewoon wat quality time met je beste vriendin.

Laat het los

Makkelijker gezegd dan gedaan, we get it. Bedenk echter wel dat dit je vriendin is. Houd het voor je als er geen reden is om je zorgen te maken en je diegene gewoon niet mag. Het is niet leuk voor je vriendin als haar partner continu wordt afgekraakt of als er spanningen hangen. Blijf close met je vriendin, maar neem afstand van de partner indien mogelijk. En eerlijk: suck it up. Jullie zijn allebei volwassen. Dit is jullie vriendschap echt niet waard, toch?

Bron: Bustle

Lees ook: ‘Rechtsslapers zijn chagrijniger en gestrester'