Seks & relaties / Relaties
Relaties

Dit zijn de meest besproken problemen onder koppels in relatietherapie

Veel koppels struggelen met problemen. Relatietherapie is daarom ook niets om je voor te schamen. Toch zijn er genoeg koppels die hier niet al te graag over praten of mee naar buiten treden. Wij denken dat dit niets is om je voor te schamen, vooral omdat veel koppels met dezelfde problemen kampen en jij dus waarschijnlijk ook. De meest voorkomende problemen in relatietherapie bespreken we hier.

problemen relatietherapieLees ook: Single in your twenties: dit is waarom dat juist hartstikke goed is

Communicatie

Zoals we al vaker hebben gezegd: communicatie is key. Toch is het voor veel koppels lastig om goed met elkaar te communiceren. Niet alleen jij moet je verhaal kunnen doen, maar het is ook belangrijk dat je partner een luisterend oor is, maar ook zich gehoord voelt. Het is dus ook niet voor niets dat een goede communicatie de basis vormt van een gezonde relatie. 

Gevoel uiten

Als er iemand is waarbij jij je veilig genoeg moet voelen om je gevoel te delen dan is het wel je partner. Of het nou positief of negatief is, het uiten van je gevoel zorgt voor een diepere band samen met je partner. Juist daarom is het belangrijk om dit tegenover elkaar uit te spreken. Wanneer dit gebeurd is kunnen deze gevoelens samen worden verwerkt.

Jezelf zijn

Wat er ook gebeurt, wees altijd jezelf. Je hoort het wel vaker: jezelf zijn in een relatie is enorm belangrijk. Elkaar proberen te veranderen heeft dus geen zin. Accepteer elkaar zoals jullie zijn, in plaats van wat ‘juist’ is. Wanneer jij zelfs in je relatie niet helemaal jezelf kan zijn zal dit op een gegeven moment voor problemen gaan zorgen.

Gebrek aan intimiteit

Intimiteit is nogal een groot begrip, maar het komt vaak voor in relaties dat dit door één van de partners wordt gemist. Of dit nu gaat om seksuele, emotionele of fysieke intimiteit: het is allemaal enorm belangrijk. Vooral is een relatie is dit onmisbaar.

Eenzaamheid

Ondanks dat je in een relatie zit, kan je je soms best eenzaam voelen. Of dit nou komt omdat je veel alleen bent, niet begrepen wordt of niet het idee hebt dat je partner je goed aanvoelt, het komt allemaal regelmatig voor. Gelukkig is dit probleem vaak makkelijk op te lossen en dat begint bij het uitspreken van je gevoelens.

Beklemmend gevoel

In een relatie kan het ook zo zijn dat je je allesbehalve vrij voelt om te doen wat je wilt. Natuurlijk moet je rekening met elkaar houden, maar dit komt van twee kanten. Of het nou gaat om sociale contacten of het behouden van je eigen ruimte: geef op tijd aan hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Je wilt niet dat de één een benauwend gevoel krijgt. Dit doet je relatie namelijk geen goed.

Lees ook: 60 date ideeën voor elk seizoen