VIDEO: Waarom veel koppels bij elkaar blijven na vreemdgaan

Relaties door Sanne

Misschien ben jij met iemand anders tussen de lakens gedoken of het was je partner… een logische stap zou zijn om de relatie te beëindigen, of toch niet? Veel koppels blijven na vreemdgaan bij elkaar, maar waarom?

Lees ook: Vreemdgaan: wel of niet vertellen?

Gevolgen van vreemdgaan

Wat doe je als je erachter komt dat je lief is vreemdgegaan? Is de relatie dan meteen over? Of wil je het liefst dit akkefietje vergeten en zo gauw mogelijk weer verdergaan met waar jullie gebleven waren? Relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven vertelt in de video van Psychologie Magazine dat slechts 18% van de mannen en 14% van de vrouwen het uitmaakt als hun partner vreemdgaat. Niet erg veel, toch?

Redenen om ‘niets’ te doen

Van de Ven vermoedt dat mensen bepaalde vormen van vreemdgaan eigenlijk helemaal niets zo erg vinden. Het zoenen van iemand in een dronkenbui is bijvoorbeeld veel minder erger dan wanneer je stiekem al drie jaar lang vreemdgaat. Daarnaast helpt het als je beschikt over genoeg zelfvertrouwen. Van de Ven vertelt hierover: “Als de partner is vreemdgegaan, voelen mensen zich wel afgewezen en gekrenkt, maar diep van binnen weten ze dat niet zij zelf een probleem hebben, maar hun partner die is vreemdgegaan.” Volgens van de Ven heb je in de eerste moeilijke fase (nadat het overspel is gepleegd) zelfvertrouwen nodig en in de tweede fase komt het vertrouwen in je partner heel langzaam terug. Kortom: koppels blijven bij elkaar, omdat mensen bepaalde vormen van vreemdgaan niet zo erg vinden, iemand weet dat het probleem niet bij hem of haar ligt, maar bij de partner die is vreemdgegaan en er genoeg (zelf)vertrouwen is om de relatie te herstellen.

Lees ook: Eens een cheater altijd een cheater? Een relatie-expert legt uit