Opvallend: 50% heeft spijt van echtscheiding

Relaties door Kimberly
Een derde van de huwelijken eindigt in een scheiding, zo rapporteert het CBS. Best waarschijnlijk, want tegenwoordig kijken we niet meer op van een scheiding meer of minder. Want ja, het gras is nou eenmaal groener bij de buren. Toch?
 
Maar als je dan eenmaal gescheiden bent, blijkt het toch helemaal niet zo leuk te zijn om weer alleen te zijn. 50% van de gescheiden koppels heeft namelijk spijt van de break-up, zo meldt DailyMail! Uit onderzoek kwam naar voren dat 54% twijfelt of hij/zij de juiste beslissing heeft gemaakt en een groot deel daarvan realiseert zich dat hij/zij haar of zijn ex-partner mist en nog van diegene houdt. Sommigen hebben zelfs zo erg spijt dat ze het overwegen om de relatie een nieuwe kans te geven, 42% doet dit ook daadwerkelijk en bij 21% van de stellen was het een geslaagde poging, dit percentage is tot op heden nog steeds happy together. Weer de helft daarvan (volg je het nog?) geeft aan gelukkiger te zijn dan vóór de scheiding.

Toch kwam die scheidingsspijt voor velen niet direct. Na heel wat ‘spijtpunten’ op een rijtje te hebben gezet, hadden de meeste ondervraagden soms zelfs pas spijt na langer dan een jaar. Wat die spijtpunten zoal zijn?  
 


Top tien redenen waarom je spijt zou hebben van een scheiding
  1. Het missen van je ex-partner;
  2. Het gevoel hebben dat de scheiding een mislukking is;
  3. Nog steeds gevoelens hebben of zelfs verliefd zijn op je ex;
  4. Je realiseren dat je onredelijk bent geweest in de situatie en tegenover je ex;
  5. Je alleen voelen;
  6. Je realiseren dat het gras niet altijd groener is bij de buren;
  7. De relatie tussen jou en je kind die eventueel minder zou kunnen worden door de scheiding;
  8. De nadelige effecten die het achterlaat bij de kinderen.
     

 
Ze leefden nog lang en... gelukkig? 
“Kon ik de dingen maar terugdraaien”, is een veelgehoorde uitspraak. De ondervraagden benadrukten voornamelijk het feit dat ze eigenlijk een aantal dingen anders hadden moeten aanpakken, achteraf gezien. Vooral wat geldzaken betreft sloegen veel koppels de plank naar eigen zeggen mis, maar ook als het gaat over de manier waarop ze het scheidingnieuws naar buiten hebben gebracht scoorden ze minpunten, zo zeggen ze zelf.

Het onderzoek, in opdracht als onderdeel van de dvd-release The Love Punch, bericht dat de meeste break-ups een stok achter de deur waren en ook een merendeel (56%) denkt dat hun scheiding ze heeft doen beseffen wat hun huwelijk eigenlijk waard was.  

 
Heb jij spijt van je break-up?