Vreemdgaan: wel of niet vertellen?

Liefde door Laura

Je hebt een scheve schaats gereden, een slippertje gemaakt, buiten de pot gepist, je liefje bedrogen, overspel gepleegd. Kortom: je bent met iemand tussen de lakens gedoken die niet je vaste partner was. En nu heb je spijt en voel je je schuldig. De grote vraag: ga je het wel of niet vertellen?

vreemdgaan wel of niet vertellen

Lees ook: Eens een cheater altijd een cheater? Een relatie-expert legt uit

Waarom ben je vreemdgegaan?

Vroeger wist je het zeker: vreemdgaan is fout met hoofdletter F, maar naarmate je ouder en wijzer wordt lijkt ontrouw toch niet zo zwart-wit. Monogamie is namelijk zo makkelijk nog niet. Eén ding is zeker: vreemdgaan doe je niet als je dolgelukkig bent. Of het nu gaat om een langdurige affaire of een eenmalig dronken slippertje. Voordat je bedenkt of je het vreemdgaan opbiecht of verzwijgt, moet je een vraag aan jezelf stellen. 'Waarom ben ik vreemdgaan?' Misschien mis je fijne seks of juist emotionele intimiteit in je relatie? Vind je jullie relatie saai of heb je zelfs romantische en/of seksuele gevoelens voor de ander? Ga eens goed bij jezelf na wat de oorzaak is van je ontrouw. Analyseer wat je mist in je huidige relatie, praat erover met elkaar en probeer daaraan te werken.

Vreemdgaan: wel vertellen

Opbiechten of zwijgen: voor beide opties is wel iets te zeggen. We beginnen met redenen waarom je het wel eerlijk zou moeten vertellen. Het eerlijk opbiechten kun je doen om jezelf te verlossen van het schuldgevoel en schoon schip te maken. Daarnaast heef je partner recht op de waarheid. Vreemdgaan is - hoe ingewikkeld ook - een slechte daad en eerlijkheid is de basis van een goede relatie. Als jouw vriend(in) vreemd zou gaan... dan zou je het ook willen weten, toch?

Als je het opbiecht, zal er een enorme last van je schouders vallen. Weet wel: eerlijkheid wordt gewaardeerd, maar vreemdgaan natuurlijk niet. Je relatie zal een enorme optater krijgen van dit nieuws. Het kan zijn dat je geliefde je op straat zet met je koffers of misschien besluiten jullie samen dat het beter is om er een punt achter te zetten. Er is ook een kans dat jullie bij elkaar blijven. Het is niet makkelijk, maar veel stellen zijn je voorgegaan dus het is wel mogelijk. Probeer zoveel mogelijk er goed over te praten, je excuus te maken en beloof meer te investeren in jullie relatie. Relatietherapie kan helpen om het vertrouwen te herstellen. Respecteer ook de keuze van hem of haar, jij bent immers de mist ingegaan.

Tip: missen jullie allebei de intimiteit bij anderen? Misschien kan een open relatie de oplossing voor jullie zijn.

Vreemdgaan: niet vertellen

Er valt ook iets voor te zeggen om je slippertje mee te nemen tot in je graf. Het is egoïstisch, maar je partner zal gelukkiger zijn als zij of hij het niet weet. Gevalletje: wat niet weet, wat niet deert. Ook je relatie zal (waarschijnlijk) in tact blijven. Vooral als jullie al lang samen zijn en eventueel kinderen hebben is het 'makkelijker' om te zwijgen. Dat zal je 'overlevingsinstinct' je vast ook vertellen. Ook als het gaat om een eenmalig slippertje, kun je besluiten dat het het niet waard is om je goede(?) relatie voor op te offeren. In dit geval moet je je eigen bedrog en het bijkomende schuldgevoel alleen verwerken en een plekje geven. En natuurlijk: laat dit de laatste keer zijn.

Let op: De valkuil van het verzwijgen van vreemdgaan is dat de geliefde er zelf achterkomt. En dat is veel erger dan wanneer het vanuit jou komt. Het is beter dat hij of zij het hoort van jou dan via via. Als je toch kiest om het te verzwijgen, zorg dan wel dat je werkt aan het verbeteren van je huidige relatie. Dat is wel het minste wat je kunt doen.

vreemdgaan wel of niet vertellen

Lees ook: Verslaafd zijn aan (foute) liefde: kan dat?