Welk glijmiddel moet je gebruiken?

Liefde door Laura

Wanneer je als vrouw – tja – opstartproblemen hebt tussen de lakens, is glijmiddel een uitkomst. Dankzij het glibberige spul kun je er weer tegenaan. Let wel op welk potje lube je koopt. We vertellen je de voor- en nadelen per soort.

Soorten glijmiddel

Er zijn in totaal vijf soorten glijmiddel waar je uit kunt kiezen. De meest populaire soorten zijn glijmiddel op waterbasis en glijmiddel op siliconenbasis. Per type zijn er bepaalde do's en don'ts waar je op moet letten.

 

Op waterbasis

Het populairste product om lekker mee te glijden, is glijmiddel op waterbasis. Het is veilig te gebruiken in combinatie met condooms en seksspeeltjes. Omdat dit type snel opdroogt en plakkerig wordt, is het minder geschikt voor een massage of anale seks.

Op siliconenbasis

Ideaal voor lange vrijpartijen, een stomende sekssessie onder de douche en voor bezoeken aan de achterdeur. Siliconenglijmiddel droogt bijna niet op en plakt niet. Als je een allergie of gevoelige huid hebt, kun je het beste kiezen voor een variant op organische basis. Het is niet geschikt in combinatie met condooms of speeltjes, het siliconen kan het materiaal van beide producten aantasten.

Op oliebasis

Dit soort glijmiddel is het minst populair. Dat komt omdat het vooral veel nadelen heeft. Dit type kun je namelijk niet gebruiken in combinatie met condooms. De oliën in het glijmiddel kunnen het latex oplossen. Een ander nadeel is dat het niet gemakkelijk af te spoelen is. Het olie droogt bijna niet op, je moet dus onder de douche springen om het eraf te halen. Bovendien kan het vlekken maken in je beddengoed en kleding.

Met een smaakje

Als je ervan houdt om oraal verwennerij gedurende de hele vrijpartij te geven, is een smaakje misschien wel des te fijn. Aardbei, banaan, chocolade, bacon… genoeg keuze! Glijmiddel op zowel waterbasis als siliconenbasis is in principe veilig om in je mond te krijgen. Toch zijn de meeste varianten met een smaakje op waterbasis gemaakt.

Stimulerend 

Sommige soorten hebben nog een pluspuntje. Zo heb je glijmiddel dat tintelt, verwarmt of een bigger O belooft.

Lees ook: Bloeden na de seks? We geven je 10 mogelijke oorzaken