Vaseline als glijmiddel: goed of slecht?

Intiem door Sanne

Glijmiddel maakt seks vaak een stukje aangenamer. Geen glijmiddel bij de hand? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat je naar vaseline hebt gegrepen. Het droogt niet uit en het is zo glibberig, right? Maar is dit wel zo verstandig?

Lees ook: Welk glijmiddel moet je gebruiken?

Vaseline als glijmiddel is een no-go

Om een lang verhaal kort te maken: vaseline is niet veilig als glijmiddel. Vaseline lijkt misschien op glijmiddel, maar het kan zorgen voor de meest nare infecties. Het lost namelijk niet op in water en kan daardoor moeilijk worden weggewassen. Verder beschadigt de olie in vaseline de latex van condooms en seksspeeltjes. Ook veroorzaakt het puistjes en irritaties. Wees verstandig en gebruik géén vaseline als glijmiddel.

Andere alternatieven die je beter kunt skippen

Wellicht denk je nog andere alternatieven zoals kokosolie. Ook dit is een no-go als je gebruikmaakt van een condoom met latex erin of als je gevoelig bent voor kokosolie in het algemeen, denk aan de allergische reacties die kokosolie kan veroorzaken. Olie in het algemeen zorgt ervoor dat de latex week wordt waardoor het makkelijker scheurt. Daarnaast zorgt kokosolie ook sneller voor infecties. Hetzelfde geldt voor bodylotion. Vaak zorgen de parfum en sulfaten in lotion voor een verstoring van je ph-waarde. Dat wil je liever ook niet.

Natuurlijke glijmiddelen

Gebruik je geen latexcondooms? Dan kun je best olijfolie of zonnebloemolie gebruiken. Houd wel rekening met dat de olie vlekken veroorzaakt op je beddengoed, dus laat je dure beddengoed maar even achterwege.

Lees ook: 6 plekken waar je beter geen seks kunt hebben

Beeld: iStock