Seks & relaties / Seks
Seks

Kun je kokosolie gebruiken als natuurlijk glijmiddel?

Kokosolie is zo'n product dat je overal voor kan gebruiken. Voor bakken en braden, als lippenbalsem, haarmasker, massageolie, make-upremover and the list goes on. Het zou zelfs een ideaal natuurlijk glijmiddel zijn! Squeeze me? Moeten we allemaal een pot kokosolie op ons nachtkastje zetten? Wij zochten het uit...

kokosolie

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met seks

Kokosolie als glijmiddel

Als het aankomt op seks geldt de gouden regel: safety first. Je stopt niet zomaar middeltjes in je lichaam die daar niet voor dienen. Glijmiddelen op waterbasis en siliconenbasis zijn natuurlijk speciaal gemaakt en getest om inwendig te gebruiken. Wel bevat het alsnog bestanddelen waar sommigen allergische reacties van krijgen. Is kokosolie dan een goed alternatief? Het korte antwoord is 'ja', maar zo simpel is het niet. 

Onder sommige vrouwen is kokosolie een geliefd alternatief glijmiddel vanwege de fijne geur. Ook droogt de olie minder snel op dan glijmiddel op water- of siliconenbasis. Verder bevat het geen converseringsmiddelen, E-nummers en kost het relatief weinig.

Wel kan kokosolie de pH-balans van je vagina verstoren en bacteriële vaginose of een schimmelinfectie veroorzaken. Dus ben je hier gevoelig voor, dan is kokosolie als glijmiddel niet voor jou. Aloë vera (alleen 100% pure!) is ook geschikt om te gebruiken, zolang je hier niet allergisch voor bent.

Geen combi met condooms

Good to know: gebruik nooit glijmiddelen op oliebasis als je ook een condoom gebruikt. Kokosolie valt daar dus ook onder. Oliën maken het latex poreus, waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan. Je loopt dus kans op SOA's en een ongewenste zwangerschap (als je geen andere anticonceptie gebruikt).

Test, test

Wil je kokosolie of pure aloë vera gaan gebruiken als glijmiddel? Test eerst een klein beetje op je buitenste schaamlippen en wacht een paar uur. Krijg je geen allergische reactie? Dan is het veilig om te gebruiken. Blijf wel alert op symptomen. Onze laatste tip is: gebruik niet te veel en neem vooral zelf de tijd om opgewonden en vochtig te raken.

 

Lees ook: Wat doe je met een man die egoïstisch is in bed?