Vreemdgaan: wanneer ga je nou echt vreemd?

Intiem door Chloe

Bij vreemdgaan denken we al snel aan zoenen of het bed delen met iemand anders dan je partner. Fysiek contact dus. Af en toe een (on)schuldig appje naar een collega of een dikke knipoog naar een knapperd in de kroeg, dat is geen vreemdgaan... toch? Er is immers geen fysiek contact geweest. En hoe zit het dan met alles tussen (online) flirten en naar bed gaan met iemand in? Waar ligt de grens? En wanneer ga je nou echt vreemd?

vreemdgaan

Lees ook: Zoveel kans van slagen heeft je relatie na vreemdgaan

Wat ís vreemdgaan?

In de meeste relaties spreek je af dat je monogaam bent. Dit betekende vroeger dat je met één partner voor het leven getrouwd was. Tegenwoordig betekent monogaam niets meer dan een relatie hebben met één iemand tegelijk. Tijden veranderen en wij ook. Volgens het woordenboek betekent vreemdgaan ‘seks hebben met een ander dan de vaste partner’, maar met de komst van het internet is vreemdgaan een veel vager begrip geworden. Voor iedereen ligt de grens van vreemdgaan ergens anders. Als je de regels over vreemdgaan die je partner hebt gemaakt breekt, dan ben je vreemdgegaan wat er ook in het woordenboek staat. 

Flirten: (on)schuldig?

Bijna iedereen in een relatie flirt weleens. Het kan heel onschuldig zijn, maar wanneer je altijd flirt met dezelfde persoon wordt het steeds gevaarlijker. En wat dacht je van stiekem Tinder installeren? Stel jezelf de volgende vraag: ‘zou ik dit aan mijn partner vertellen?’ Is het antwoord op deze vraag nee, dan ben je waarschijnlijk te ver gegaan. Je hebt misschien geen fysiek contact gehad, maar je schaadt hiermee wel het vertrouwen van je partner. Het is ook handig om jezelf in de schoenen van je partner te verplaatsen. Hoe zou jij reageren als je partner continu flirt met diezelfde collega? Natuurlijk ligt de grens van vreemdgaan bij iedereen ergens anders, maar het opzoeken van deze grens wordt ook zeker niet gewaardeerd door je vriend(in). 

Emoties

Af en toe flirten zal je partner misschien niet waarderen, maar als het oppervlakkig en vluchtig blijft hoef je je geen zorgen te maken. Komen er gevoelens bij kijken? Dan ben je een stap verder gegaan en dit is vaak niet zonder reden. Zodra je een emotionele relatie krijgt met iemand anders dan je partner, pleeg je al emotioneel bedrog. Ook hiervoor is geen fysiek contact nodig. Natuurlijk is het oké om je emoties ook met anderen te bespreken, maar je partner zou toch echt de eerste moeten zijn bij wie jij je het meest gesteund voelt. Wel is het tijd voor een goed gesprek met je partner om er achter te komen waarom jij je niet gesteund voelt. Werk samen aan een betere emotionele band. Een andere conclusie kan zijn dat je smoorverliefd bent om een ander en dat je met diegene verder wilt.

Hoe weet ik nou of ik vreemd ben gegaan?

Het is belangrijk om duidelijk te maken aan je partner wat jouw grenzen zijn, maar ook zeker om te weten wat die van hem of haar zijn. Dat jij vindt dat je geen grens over bent gegaan, betekent niet dat je partner het hier mee eens is. Vraag jezelf dus altijd af of je partner er een probleem mee zou hebben. Bij de één is bevriend zijn met iemand van het andere geslacht al een no-go (onzin natuurlijk!)terwijl de ander het pas echt overspel vindt wanneer jullie het bed hebben gedeeld. Maak dit dus bespreekbaar in je relatie zodat je weet waar de grens ligt. Zo kan je ook niet 'per ongeluk' vreemdgaan.

Lees ook: Dit is hoeveel Nederlanders vreemdgaan