Een vreemdgaande partner herkennen: zo doe je dat

Intiem door Sarah

Een vreemdgaande partner is wel het laatste waar je op hoopt in een relatie. Toch kan het je overkomen. Elke relatie is anders, maar toch zijn er veel 'symptomen' te herkennen bij een overspelende partner. Vertrouw jij het zaakje niet helemaal? Hang de Sherlock uit en houd je ogen open voor deze signalen. Een vreemdgaande partner herkennen doe je op déze manier.

Een vreemdgaande partner herkennen doe je zo

Lees ook: Dit is hoeveel Nederlanders vreemdgaan

1. Extreem beschermend over smartphone

Als je partner extreem beschermend is over zijn of haar smartphone, kan dit een teken zijn dat hij of zij iets te verbergen heeft. Mag je niet meekijken met inkomende appjes en doet je partner vaag over met wie hij of zij belt? En neemt je vriend(in) de telefoon zelfs mee onder de douche? Dan kan dit het eerste signaal zijn dat de alarmbellen doet rinkelen.

2. Je partner doet vaag

Vage afspraken, vage vrienden, vage antwoorden. Als je partner vreemdgaat, is er een grote kans dat hij of zij onduidelijk is over van alles en nog wat. Je lief ontwijkt antwoorden of de verhalen die hij of zij vertelt kloppen niet. Dit kan een grote red flag zijn als je je partner verdenkt van overspel.

3. Minder intimiteit, zowel emotioneel als fysiek

Ook aan een gebrek aan intimiteit kun je vreemdgaan herkennen. Niet alleen in de slaapkamer is het een trieste boel, ook op emotioneel vlak voelen jullie elkaar niet meer goed aan. Zo kan je wederhelft opeens veel tijd voor zichzelf eisen en minder interesse hebben om dingen met jou te doen. Als je het gevoel hebt dat de ander afstandelijker wordt, kan dit een teken zijn van overspel.

4. Off the radar 

Je partner is vaak niet te bereiken en nergens te bekennen. Zo kan je je lief voor een bepaalde tijd niet bereiken of reageert hij of zij niet meer op regelmatig op WhatsApp, terwijl dat voorheen wel het geval was. Ook als je partner toevallig uren doorbrengt bij een nieuwe ‘vriend' of 'vriendin' is dit een verdachte zaak. 

5. Intens benieuwd naar je agenda

Je partner wil weten wanneer je thuis bent, wanneer je een werkborrel hebt of wanneer die ene verjaardag precies gepland is. Ineens moet elk afspraakje en elke afwezigheid nauwkeurig genoteerd worden. De plotselinge drang om zeker te weten wanneer een activiteit plaatsvindt, kan een teken zijn dat je partner dingen doet waarvan hij of zij niet wil weten dat jij dat weet.

6. Je partner doft zich op

Je lover gaat vaker naar de sportschool, laat zijn of haar haren doen en besteedt meer tijd voor de spiegel. Maar niet voor jou. Als je merkt dat je partner zich opeens meer opdoft dan normaal, maar dit doet als hij of zij zonder jou de deur uitgaat, kan het foute boel zijn.

7. Kosten die niet te verklaren zijn

Een vreemdgaande partner herkennen doe je ook aan iemands uitgaven. Als je merkt dat er kosten gemaakt zijn, maar je snapt niet aan wat, kan dit ook een teken van vreemdgaan zijn. Je partner heeft opeens niet meer zoveel geld om te shoppen of uit eten te gaan. Misschien gaan de centen op aan zijn of haar affaire.

8. Poeslief gedrag

Sommige vreemdgangers doen afstandelijker en sommige doen juist extreem lief. Denk aan de hele tijd bevestigen dat hij of zij van je houdt, je verwennen met cadeautjes en ga zo maar door. Dit kan een teken zijn dat je partner een schuldgevoel heeft of achterdocht bij jou wil verdoezelen. 

Wat belangrijk is om te weten, is dat ook als je punten bij je partner doorhebt, dit niet zeker betekent dat hij of zij ook daadwerkelijk vreemdgaat. Een vreemdgaande partner herkennen blijft vooral een kwestie van intuïtie, maar ook de feiten spelen mee. Ga daarom ook in gesprek met je partner als je het gevoel hebt dat er iets mis is en ga zo eventueel de confrontatie aan.

Lees ook: Zoveel kans van slagen heeft je relatie na vreemdgaan