Dit is waarom we aanraking nodig hebben

Intiem door Juliët

Vind jij het ook heerlijk om geknuffeld te worden? Aanrakingen zijn niet alleen heel fijn, maar ook nog een goed medicijn. Wij gaan je vertellen hoe het zit met aanraking. Misschien word jij wel een echte knuffelbeer. Een advies geven we je vast. Maak tijd voor een dikke knuffel!

Aanraking

Aanraking is belangrijk voor mensen. Bij knuffelen komt er het stofje oxytocine vrij. Dit stofje wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Je lichaam ontspant, je voelt je veilig en ervaart minder stress. Het vergroot je vermogen om te leren, helpt je spijsvertering, het maakt je socialer en vooral liefdevoller. Hoe vaker en intenser we knuffelen of strelen. Hoe krachtiger de effecten zijn en hoe langer ze aanhouden. Huidcontact zorgt ervoor dat de oxytocine in je lichaam geproduceerd wordt. Miljoenen zenuwuiteinden seinen naar je huid: tijd voor productie.

Onderzoek

In de jaren 50 is er onderzoek gedaan naar aanraking. Er werden babyaapjes van elkaar gescheiden en kregen de keuze om tussen een kunstmoeder van ijzerdraad te kiezen met een melkflesje of een zachte pluche kunstmoeder die geen voeding geeft. Waar denk je dat ze voor kozen? Precies de zachter kunstmoeder. Ook al had dit te betekenen dat ze geen melk zouden krijgen.

Voordelen

Door aanrakingen wordt je mentale gezondheid gestimuleerd en word je minder snel ziek. Spieren ontspannen, je bloeddruk gaat omlaag en je maakt minder stresshormoon aan. Dit is erg goed voor je weerstand. Hoe minder stress een persoon heeft, hoe beter het afweersysteem werkt. De kans op hartaandoeningen wordt ook verlaagt. Maar knuffels hebben nog meer voordelen, namelijk:

1. Het zorgt voor een sterke relatie

Communicatie is belangrijk in een relatie, maar heel veel mensen vergeten hoe fijn en nuttig een aanraking kan zijn. Een knuffel kan de dagelijkse stress doorbreken en zorgt ervoor dat de band met die persoon dieper wordt. Je focust je op dat moment alleen op die persoon en wat je voelt voor diegene.

2. Het vermindert pijn

Net zoals het immuunsysteem een boost geeft en oxytocine vrijmaakt. Vermindert knuffelen juist de pijn. Zodra jij pijn voelt ga je erover heen wrijven. Bij een kleine aanraking wordt er al voldoende oxytocine aangemaakt, waardoor jij je beter gaat voelen. Kom maar op met die knuffel!

3. Het is gewoon leuk

Knuffelen is natuurlijk ook gewoon harstikke leuk. Het kan zelfs de seksuele lust verhogen. Het kan dus leiden tot meer. Je hebt eigenlijk dan een win-win situatie, want seks is ook een goede stress ontlader. Pak elkaar dus nog maar eens goed vast.

Alternatieven

Stel je bent niet zo van het menselijk huid-op-huidcontact, dan zijn er zelfs alternatieven. Bij het aaien van een huisdier komt er al het stofje oxytocine vrij en neemt onder andere het stresshormoon cortisol af. Verder zouden kussens met lichaamsvormen of een knuffelrobot ook kunnen werken. Het zijn prima alternatieven, maar huid-op-huidcontact blijft wel het beste werken.

 

via GIPHY