Feitje: waarom lachen gezond is

Lifestyle door Juliët

Het is toch om te gieren! We hebben het over het beste anti-stressmiddel dat er bestaat, namelijk lachen. Het is hartstikke gezond en je voelt je er een stuk gelukkiger door. Je komt niet meer bij en krijgt spontaan buikpijn van al dat lachen. Wij gaan je vertellen hoe het zit.

Lachen is gezond

Een glimlach bij iemand werkt heel aanstekelijk. Dat is maar goed ook, want lachen heeft veel gezondheidsvoordelen. Wij hebben deze voordelen voor je op een rijtje gezet. Wie weet ga je er wel spontaan meer door lachen.

 

1. Een lachbui maakt je gelukkig

Tijdens het lachen komen er verschillende stofjes vrij, namelijk endorfine en serotonine. We voelen ons na een lachbui daarom ook vrolijk en een stuk lichter. Endorfine verhoogt namelijk je geluksgevoel en vermindert pijn en stress. Serotonine versterkt vooral je zelfvertrouwen en verbetert je slaap. Maar er is nog een hormoon dat we niet mogen vergeten, namelijk het knuffelhormoon oxytocine. Deze maakt je rustig. Nu weet je gelijk waarom we soms de tranen over de wangen hebben lopen. We huilen van het lachen.

2. Je weerstand krijgt een boost

Iemand die vaak lacht heeft over het algemeen een sterkere weerstand dan de persoon die dit minder doet. Maar hoe kan dat dan? Wanneer jij aan het lachen bent worden er meer witte bloedcellen aangemaakt in het lichaam dan anders. Deze witte bloedcellen helpen je lichaam om virussen en andere ziekmakende stoffen uit je lichaam op te ruimen. Lekker lachen dus!

3. Lachen is een nieuwe sport

Heb jij ook wel eens dat je zo hard aan het lachen bent dat je er buikpijn van krijgt? Dit is namelijk heel herkenbaar, want tijdens het schaterlachen gebruik je veel spieren. Je spant in totaal wel 15 spieren in je gezicht aan. Vergeet je buik en middenrif niet, want deze doen ook vrolijk mee. Naast het trainen van je spieren, train je ook je conditie. Je hartslag gaat omhoog en je bloed gaat sneller stromen. Wist je dat je heel wat calorieën kunt verbranden met lachen? Met 10 minuten verbrand je er al 50.

4. Je gaat stralen

Lachen laat je stralen. Het zorgt ervoor dat jij meer zelfvertrouwen krijgt. Deze combinatie maakt jou harstikke aantrekkelijk voor anderen. Een glimlach zorgt namelijk voor een verbinding tussen mensen. Als jij iemand ziet lachen dat ben je snel geneigd om zelf ook te gaan lachen. Zeg dus maar dag tegen je make-up en hallo tegen die glimlach.

 

via GIPHY