Het leed dat samenwonen heet

Lifestyle door Yasmin
Als ik om me heen kijk, merk ik iets op. Zeiden we een paar jaar geleden nog tegen elkaar; "Nee, ik?! Nooit!" Nu valt toch bijna iedereen voor de charme van huisje, boompje, beestje. Samenwonen: eng of gewoon de volgende stap?

Permanente pyjamaparty, langdurig logeren, proefwonen: allerlei woorden die het heel duidelijk maken, maar speciaal geformuleerd zijn voor diegene die er eigenlijk nog niet (of juist stiekem wel) aan willen geloven: samenwonen. Samenwonen klinkt zo volwassen, zo groots, zo ver-van-je-bed, zo serieus. Maar is het niet gewoon de volgende stap, een begin van iets nieuws en vooral ook nog eens gemakkelijk? Hier wat voor- en nadelen op een rijtje!

Voordelen

  • Niet meer dat constant kijken wie wanneer vrij heeft om af te spreken. Je ziet elkaar vanzelf bij het ontbijt, lunch en avondeten. Dat scheelt een hoop gerommel in agenda?s!
  • Is het samen wakker worden niet één van de mooiste dingen binnen een relatie? Tijdens het samenwonen heb je dat elke ochtend!
  • Samen lachen, samen huilen en niet de druk voelen dat het gezellig moet blijven als jullie elkaar die ene keer zien. Ook leer je elkaars nukken écht kennen, wat (als het goed is) alleen maar positief is als basis van de relatie.
  • Je hebt een soort van controle over elkaar. Dit klinkt misschien jaloers en bezitterig, maar hoe fijn is het wel niet om te weten dat hij ?s nachts na het stappen gewoon bij jou in bed kruipt!
  • Overleef je het samenwonen, dan overleef je veel!

Nadelen
  • Datgene waar iedereen bang voor is: burgerlijk worden. Dus vermijd elke avond samen op de bank hangen. Ga vooral ook ieder je eigen gang en beperk elkaar daar niet in. Laat hem lekker met zijn vrienden afspreken, dan kun jij ook gewoon die heerlijke wellnessdag met vriendinnen eens inplannen.
  • "Maar als je elkaar toch elke dag ziet, dan heb je toch niets meer te vertellen?" Onzin! Zolang je maar de tijd voor een goed en gezellig gesprek neemt. Probeer bijvoorbeeld zo vaak mogelijk samen te eten en daar ook de tijd voor te nemen. Eén op één, met een kaarsje aan en eventueel een glas wijn doet wonderen!
  • Zijn troep is jouw troep. De meeste mannen zijn de schoonste niet. Something you have to deal with! Of je neemt natuurlijk een schoonmaakster in huis?
  • Kokende mannen zijn een tikkie moeilijk vindbaar. Heb jij die ene sterrenchef in handen? Nooit meer laten gaan! Elke dag gebakken eieren, een magnetronmaaltijd of pasta met rode saus ("Want dat is het enige wat ik kan, schat") gaat op een gegeven moment je neus uit komen.
Natuurlijk zijn er nog veel meer voor- en nadelen van het samenwonen! Heb jij er één? En hoelang waren jullie al samen voordat jullie gingen samenwonen?