Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Redenen waarom je vaker zou moeten niksen

In een maatschappij waarin tijd misschien wel meer kost dan goud, vergeten we soms wel eens om goed voor onszelf te zorgen en eens even niks te doen. Het liefst willen we alles gelijk en zo snel mogelijk doen, terwijl dit niet altijd mogelijk is. Af en toe niks doen is namelijk hartstikke belangrijk en gezond. Waarom? Wij leggen het voor je uit. 

vaker niksen

Lees ook: Voel je je weleens eenzaam? Deze tips gaan jou helpen.

Van hot naar her: werken, boodschappen doen, koken, douchen, slapen, de verjaardag van je oma, you name it. Je denkt er vaak niet over na, maar jouw dag (die maar bestaat uit 24 uur) zit vol met drukte en chaos. Natuurlijk heb je soms wel eens een avondje Netflix, of zit je 's avonds rustig op de bank op je socials. Maar wanneer heb je voor het laatst echt 'niks' gedaan?

Onderzoek

Veel onderzoeken tonen aan dat we te vaak 'aan' staan. Zie het als een telefoon waarvan de batterij steeds sneller leeg gaat. Het komt zelden voor dat we op de bank zitten en niks anders doen dan voor ons uit staren. Dit komt omdat we ons veel laten beïnvloeden door de prikkels om ons heen. Zijn we vermoeid? Dan denken we: "Ik werk te veel", terwijl we eigenlijk wat meer zouden moeten 'opladen'. 

Negatief

Waarom laden we dan niet even op? We leven in een prestatiemaatschappij: dit houdt in dat er een druk is om altijd iets te doen, want stil zitten? Dat is zonde van onze tijd. Vervelen wordt tegenwoordig namelijk al snel gezien als een taboe of iets negatiefs, omdat het een 'teken' is dat je je leven niet op orde hebt, wat je natuurlijk wel graag zou willen. Maar niksen heeft niets te maken met het halen van je doelen of lui zijn. Het heeft juist veel gezondheidsvoordelen, zowel emotioneel als fysiek, en is helemaal niet zo negatief als je denkt.

Je onthoudt meer dingen

Onthoud je van 'niksen' meer? Jazeker: je hoofd krijgt even alle tijd om alle gebeurtenissen van die dag op een rijtje te zetten en ze in het langetermijngeheugen te behandelen. Dit zorgt voor een beter geheugen, waardoor je beter dingen onthoudt. Een paar uurtjes niksen, en die agenda is niet meer nodig!

Je concentratie verbetert

Je herkent het vast wel: na de pauze ga je er weer lekker tegenaan en merk je dat je bomvol zit met concentratie. Omdat je even bezig bent met iets anders dan je werk, ben je als het ware aan het 'bijtanken' waardoor je weer met volle focus ertegenaan kan. Naast concentratie helpt een halfuurtje niksen ook goed bij het verbeteren van je creativiteit en inspiratie. Een wandeling maken helpt ook om je hoofd te legen.

Je laadt op

Zoals we net al zeiden, nemen we niet vaak een momentje rust waardoor we op kunnen laden. Vaak is dat oplaadmoment pas 's avonds, zodra we in bed liggen. Door af en toe even niks te doen, laadt je lichaam zichzelf weer langzaam op en creëer je meer rust in je lichaam. Je bent dus ook minder gestrest, hebt minder last van angsten en slaapt 's nachts zelfs beter.

Je voelt je kalm en gelukkig

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat je van vaker niks doen kalmer en gelukkiger wordt. Van altijd maar 'aan' staan is de kans groot dat je last kan krijgen van een burn-out of andere psychische gezondheidsproblemen. Door je vaker te vervelen - al is dit maar even muziek luisteren - verminder je de kans op een burn-out en word je (hopelijk) gelukkiger. 

Niksen leert je reflecteren

Van een paar minuten stilzitten en terugkijken op een bepaalde periode of een dag leer je sneller te reflecteren op jezelf. Je kunt op zo'n moment allerlei vragen aan jezelf stellen, zoals: 'Hoe voel ik me?' 'Wat wil ik bereiken?' 'Ben ik content?' 'Wat vind ik belangrijk in mijn leven?'. Af en toe eens reflecteren op jezelf is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Vaker niks doen dus!

Naast al deze voordelen is even lekker luieren ook erg goed voor je weerstand en het vertraagt het verouderingsproces. Genoeg reden om af en toe eens een momentje in te plannen, toch?

Niks doen, hoe doe je dat?

Gelukkig is niks doen niet zo moeilijk en zitten er ook niet veel eisen aan. Niksen houdt bijvoorbeeld in dat je op de bank ligt en een uur naar het plafond staart. Niks doen is ook een halfuurtje op bed liggen en muziek luisteren of een rondje wandelen. Als het maar iets is dat buiten jouw dagelijkse routine ligt, en jou laat ontspannen. 

Lees ook: Onzeker door Instagram? Dit is hoe je ermee omgaat