Onzeker door Instagram? Dit is hoe je er mee omgaat

Psyche & spiritualiteit door Sarah

Instagram is tegenwoordig niet meer van de telefoon weg te denken. Niet alleen delen we zelf van alles, ook scrollen we er op los. Dagelijks zie je hierdoor constant het leven van anderen voorbijkomen. Allemaal leuk en aardig, die selfies en gezellige kiekjes, maar dit kan best een impact hebben op jouw zelfbeeld. Zeker onbewust kan je onzekerheid ervaren door het social media-platform. Heb jij soms ook het gevoel dat je na een tijdje scrollen door je Instagram-feed wel een zelfbeeld boost kan gebruiken? Lees dan hier hoe dat moet. 

onzeker instagram

Lees ook: Onzeker? Vier leuke manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen

Instagram-posts zijn momentopnames

Alles wat je op Instagram ziet, zijn momentopnames. En vaak zijn deze nog gemaakt en bewust uitgezocht ook. Niet zo gek dus als het dus lijkt alsof iedereen die je volgt er 24/7 knap uitziet, alleen maar leuke dingen doet, nooit een kutdag heeft en keer na keer successen behaalt. We hebben allemaal sneller de neiging om content te plaatsen die onszelf en ons leven positief belichten. Ga maar na: deel jij liever een Instagram-post als jij samen met vrienden leuke dingen aan het doen bent, of als je alleen thuis op de bank zit met vet haar en buikkrampen? Hierdoor krijgen we een onrealistisch beeld van hoe wij en ons leven eruit moeten zien. Probeer je dus te beseffen dat mensen heel selectief zijn in wat ze laten zien, maar we weten maar al te goed dat het echte leven gewoon niet zo in elkaar zit. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Puhto (@saggysara) on

 

Vergelijk jezelf niet met anderen

Het kan soms zo verleidelijk zijn om jezelf met anderen te vergelijken. Zo zou je altijd wel iemand kunnen vinden die een mooiere neus, een strakker lichaam, leukere relatie of zelfs een leuker leven heeft. Maar door je hierop te focussen, bereik je niks. Je kan nog zo veel naar iemand kijken of op iemand proberen te lijken, maar het zit er niet in dat je op een gegeven moment in die persoon verandert. Probeer je daarom te realiseren dat je het moet doen met wie jij bent, dus dat je jezelf net zo goed leuk kan vinden. Want daar is alle reden voor. Het klinkt cliché, we weten het, maar je bent uniek en prachtig zoals je al bent. En daarbij is er altijd iemand die naar jou kijkt en die een moord zou doen om te hebben wat jij hebt, terwijl je daar zelf nooit bij stil zou staan. Probeer daarom te onthouden dat iedereen anders is en dat dit oké is. Vier juist dat iedereen uniek is. Want ongeacht wie je bent: iedereen heeft mindere momenten en onzekerheden in het leven, ook al lijkt dat misschien niet zo.

Weet dat veel nep is

We zouden wel een heel artikel kunnen maken met hoeveel er wel niet fake is op Instagram. Waar vroeger photoshop vooral gebruikt werd voor modellen in glossy tijdschriften, zijn bewerkingsapps nu voor vrijwel iedereen toegankelijk. Niet alleen worden oneffenheden weggemoffeld, ook kan je met behulp van apps als Facetune hele cosmetische ingrepen nabootsen. En het blijft niet alleen bij bewerkte gezichten en lichamen. Het nemen van fillers en het ondergaan van cosmetische ingrepen lijkt steeds populairder te worden via Instagram. Hier is op zich niks mis mee, ieder zijn eigen ding, maar de trend heeft ongetwijfeld ook invloed op wat wij bewust en onbewust mooi gaan vinden. Zo wordt er onder andere dankzij Instagram een nieuw soort schoonheidsideaal gecreëerd, wat eigenlijk helemaal niet realistisch is. Geen zorgen dus als je geen Kylie Jenner-lippen of Kim K-booty hebt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WELCOME TO REALITY (@celebface) on

Volg positieve accounts

De mensen waar jij je tijd mee spendeert, creëren grotendeels de wereld om jou heen en hebben ongelofelijk invloed op hoe jij je voelt. Net als in het echt, is dit ook op Instagram belangrijk. Zo moet je, net als met real life vrienden, je eigen kring maken waarin jij je lekker in je vel en positief door voelt. Merk je dat je door bepaalde Instagram accounts en influencers eigenlijk hartstikke onzeker wordt? Ontvolg deze dan. Trust us, je gaat ze echt niet missen. Volg bijvoorbeeld accounts van mensen die jij inspirerend vindt en van wiens content jij oprecht blij wordt. Want in 2020 is er geen tijd meer voor negatieve nonsense. 

Stel een limiet op Insta-tijd

Met z'n allen consumeren we per dag enorm veel content. Zeker als je mindless aan het scrollen bent, heb je soms niet door hoeveel uren je eigenlijk doorbrengt op de app. En alles wat je ziet, heeft invloed op hoe jij denkt en op hoe jij je voelt. Stel daarom een limiet voor jezelf op. Zeg bijvoorbeeld dat je per dag 30 minuten bewust op Instagram wil zitten, in plaats van constant de app openen en je tijdlijn refreshen. Dit kun je gemakkelijk doen door een schermtijd in te stellen: je krijgt dan als je tijd erop zit een melding. Ook kan je de app 'verstoppen' op je telefoon, zodat je het niet meteen ziet zodra je je telefoon ongrendelt. Als dit alles niet werkt en je merkt dat het te moeilijk is om de discipline te bewaren, verwijder dan tijdelijk de app. Zo krijg je ook geen meldingen meer en heb je even een mentale detox. Wie weet, vind je het wel zo fijn dat je besluit om de app helemaal niet meer te gebruiken. Want ook al is de FOMO (Fear Of Missing Out) soms nog zo sterk, je hebt altijd nog je echte leven, waarin het niet uitmaakt hoeveel volgers of #goals je hebt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door RIANNE MEIJER (@rianne.meijer) op

Lees ook: De keerzijde van Instagram: Lisette (26) heeft een schuld van 10.000 dollar