Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Onzeker? Vier leuke manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen

Laten we dit artikel gewoon eens met een bijzonder oud cliché beginnen: iedereen is weleens onzeker. En ja, ook Ivo Niehe twijfelt vast weleens aan zichzelf. Iedereen heeft mindere dagen, en we kunnen ons zelfs voor langere tijd onzekerder voelen dan normaal. De kunst is om je over je eigen onzekerheid heen te zetten. Maar, hoe doe je dat nou precies? Wij hebben vier originele (en leuke!) manieren gezocht om jouw zelfvertrouwen een flinke boost te geven.

Meer zelfvertrouwen? Doe eens een fotoshoot!

Doe een fotoshoot en schrijf je in bij een castingbureau

Fotoshoots en castingbureaus alleen voor bekende Nederlanders of topmodellen? Zeker niet! Je bent dan misschien geen Naomi Campbell of Kate Moss, vaak zijn bedrijven voor hun advertenties of reclameuitingen júist op zoek naar ‘normale’ mensen zoals jij en ik. En wellicht denk je dan alsnog dat het niets voor jou is, maar het inschrijven bij een castingbureau kan heel wat voor je zelfvertrouwen doen. Zo zijn er goede foto’s nodig voor je inschrijving en door zo’n fotoshoot te doen zet je je op een leuke manier over jouw onzekerheid heen. Daarbij zijn de resultaten van de foto’s vaak verrassend mooi en zul je anders naar jezelf gaan kijken (hallo nieuwe profielfoto!). Om nog maar te zwijgen over het moment dat je wordt gebeld met het nieuws dat je een opdracht binnen hebt gesleept… Tip van de hoofdredacteur: probeer het bijvoorbeeld eens bij bulletmodels.nl

Michelle deed ook een fotoshoot
Hoofdredacteur Michelle deed ook een fotoshoot / Foto: Max Vos de Wael

Ga je verdiepen in een nieuwe sport

Iedereen weet dat sporten wonderen doet voor je lichaam, dus misschien is deze tip in eerste instantie misschien niet origineel. Maar wat nu als je straks een uitblinker bent in een nieuwe sport? We geven toe: het begin is het moeilijkst, maar daarna zul je zien dat het sporten nog leuk kan worden. Maak bijvoorbeeld een stappenplan om mee te doen aan een (halve) marathon. Stel dat het lukt, hoe tof zou dat zijn?! Of je kunt na een half jaar yoga op je kop staan? Wellicht fiets je na een paar maanden zó met gemak dertig keer die steile berg op. De clue: stel doelen. Want wie haar eigen verwachtingen overtreft, kan daarna de hele wereld aan. Gevoelsmatig dan, maar daar gaat het om. Go go go!

Verzamel alle complimenten

Een DIY-projectje waar je écht vrolijk van wordt: een complimentenboek. Leg ‘m op een plek waar je veel komt, bijvoorbeeld in de keuken, en schrijf elke avond op wat er die dag voor aardigs tegen je gezegd is. Zit je zelfvertrouwen even in het slob, dan heb je een instant oppepper altijd bij de hand. Zie het als een extreem leuke manier van het bijhouden van een dagboekje. Na een tijdje weet je ook precies welke mensen er lief voor jou zijn en bijdrage aan een goed zelfbeeld. 

Probeer altijd positief te denken over jezelf

Lukt iets niet? Wees dan niet te streng voor jezelf en probeer het gewoon nog een keer. Fouten maken is menselijk en je doet je best. Thomas Edison, de meneer die de gloeilamp bedacht heeft, heeft wel duizenden experimenten uitgevoerd voordat hij de eerste gloeilamp maakte. Hij zei daarover: “Het waren geen mislukkingen. Ik heb alleen duizenden manieren ontdekt waarop het niet werkt.” Kijk, dat noemen wij nog eens omdenken! Probeer bijvoorbeeld eens op deze manier een hele dag negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten, je zult zien: het zal wonderen doen voor je zelfvertrouwen.

Lees ook: Pascals ex bleek een narcist te zijn: ‘Hij deed er alles aan om mij kapot te maken’