De zeven hoofdzonden

Psyche & spiritualiteit door Petra
"Wie zonder zonde is werpe de eerste steen." Zo sprak Jezus tot de mens. En zo is het maar net. Dus gewoon zonder schroom vertellen dat je verderfelijk bent. Geen mens is namelijk zonder zonden. We gaan ze hier alle zeven langs!

1 IJdelheid

De eerste en ergste hoofdzonde is Superbia, de Latijnse benaming voor hoogmoed, trots of ijdelheid. Uit deze zonde komen alle andere zondes voort. Met superbia wordt het verlangen om belangrijker of aantrekkelijker te zijn bedoeld, of een overdreven liefde voor zichzelf. Ook wel narcisme genoemd. Volgens de overlevering is deze zonde de bron van alle kwaad. Good old Lucifer weet hier alles van. Dankzij zijn trots moest hij verhuizen van de hemel naar de hel, waarbij hij transformeerde in Satan.

Katinka (32): ?Ik heb iets met spiegels. Ik kijk elke dag minstens vijftig keer naar mijn eigen spiegelbeeld. Een winkelruit, een paskamer, een zonnebril, een telefoon? alles wat ik kan gebruiken om een glimp van mijn eigen reflectie te zien gebruik ik. Zit mijn make-up nog goed, zit m?n pony nog goed, heb ik geen eten tussen m?n tanden? Ik weet dat het absurd is, maar ik kan het niet laten!?


2 Hebzucht

Op een goede tweede plek komt Avarita. Dat is de zonde van het verlangen naar macht, geld, rijkdom of bezittingen. De misdaden die hieruit voortkomen zijn ontrouw, verraad, omkoping en diefstal. Zij ontstaan door geweld, manipulatie of de autoriteit van de zondaar.

Danielle (24): ?Nog niet zo lang geleden heb ik de telefoon van een kennis gestolen. Als ik het hardop uitspreek dan walg ik van mezelf, maar ik kon het niet laten. Zij krijgt álles van haar vriendje cadeau. Ze hoeft er maar om te vragen en mevrouw krijgt het in haar schoot geworpen. Ze hoeft nergens voor te werken. Ik daarentegen wilde al heel lang een iPhone hebben, maar dat is voor mij best wel een aankoop. Zij had altijd een BlackBerry waar ze helemaal lyrisch over was, maar toen ze hoorde dat ik een iPhone wilde had ze nog geen twee dagen later zélf een iPhone. De verleiding werd te groot toen ze even niet oplette. Nu heb ik er wel een beetje spijt van, want nu durf ik niet meer met een iPhone aan te komen? straks krijgt ze teveel argwaan!?

3 Wellust
Luxuria, onkuisheid, wellust of platweg geilheid genoemd. Komt voort uit de voortplantsingsdrift en leidt regelmatig tot polygamie. De meest gehoorde verklaring ervoor is dat de mens ?niet geboren is om monogaam te zijn?. Hele volksstammen in Afrika maken zich er schuldig aan. Dus je bent lang niet de enige.

Suzan (44): "Ik ben bijna twintig jaar getrouwd en heb me altijd weten te gedragen. Totdat ik met mijn verjaardag voor het eerst sinds jaren weer eens op stap was geweest met een vriendin van vroeger. Zij was altijd al veel losser dan ik en zij vond het wel eens tijd dat ik wat meer uit mijn schulp kwam. Daarom had ze als verjaardagscadeau een avondje met een gigolo geregeld. Ik wist niet wat me overkwam! Uit pure nieuwsgierigheid ben ik toch gebleven en heb ik de hele nacht gedanst met Pablo én mijn vriendin, want in mijn eentje durfde ik niet. Na het stappen doken we met zijn drieën een motel in. Het was de beste seks die ik in tijden had gehad."


4 Afgunst

Dan hebben we nog Invidia, oftewel afgunst, jaloezie, nijd, twijfel of woede. Ooit iemand horen toegeven buikkrampen te krijgen van andermans levensgeluk? Afgunst is misschien wel het best bewaarde menselijke geheim.

Claire (26): ?Ik ben jaloers en ik haat mezelf erom. Al mijn vriendjes lopen uiteindelijk bij me weg, vanwege mijn jaloezie. Ik check hun telefoons, hun Facebook, hun e-mails. Ook als er geen enkele aanleiding toe is. Ik ontsteek in woede als mijn vriendje maar een paar minuten te laat is. Dan haal ik de meest bizarre dingen in mijn hoofd: 'Hij heeft vast een ander.' Ik loop nu bij een psycholoog, want zo kan ik nooit een relatie opbouwen.?

5 Gulzigheid
Onmatigheid, gulzigheid of vraatzucht: Gula. Overdadig eten wordt gezien als een zonde. Vooral bij vrouwen kunnen zich na een vreetbui nogal wat schuldgevoelens ontwikkelen. Maar met lekker eten is natuurlijk niets mis. Het zondige zit in de onmatigheid, het gebrek aan remming en het gulzig tot je nemen wat je ook zou kunnen delen.

Chantal (34): ?Eten is mijn hobby. Ik eet alles wat los en vast zit en er is niets wat ik niet lust. Het begint meteen als ik wakker word en het gaat door totdat ik naar bed ga. Ik heb er thuis niet zo?n last van, ik haal gewoon van alles in huis. Maar als ik op een feestje ben en er staan allerlei lekkere hapjes voor mijn neus, dan kan ik me echt niet inhouden. Het liefst gris ik alles meteen van het dienblad. Ik weet dat ik het niet kan maken, maar eten heeft zo?n aantrekkingskracht op me. Vaak zeg ik dan dat ik even naar het toilet ga en als mensen niet doorhebben dat ik er weer aankom dan pak ik snel wat toastjes en eet het snel op voordat iemand me ziet. Vooral het allerlaatste toastje moet ik hebben: wie weet is dat wel het laatste hapje wat me die avond aangeboden wordt.?


6 Woede

De oude Latijnen noemen het Ira, wij zeggen een ?kort lontje?. Onrecht of een onheuse behandeling maakt mensen al eeuwenlang boos. Maar wat als je lontje net even te kort is? Als je ontsteekt in een alles verwoestende razernij?

Ciska (39): ?Ik heb borderline. Wat onder andere bij mij betekent dat één verkeerde opmerking me helemaal razend kan maken. Ik trap deuren kapot, ga met spullen gooien, ben helemaal buiten zinnen. Vroeger wilde ik nog wel eens in mezelf gaan snijden om met mijn woede om te kunnen gaan. Gelukkig heb ik die neiging niet meer dankzij therapie en medicatie. Mijn depressies zakken daardoor weg, waardoor ik beter met frustraties om kan gaan. Toch zakt mijn woede niet snel weg als ik eenmaal boos ben. Ik kan iemand wekenlang negeren, omdat ik vind dat diegene mij onrecht heeft aangedaan.?

7 Luiheid
Acedia, oftewel gemakzucht, traagheid, luiheid of vadsigheid. De laatste en tevens de minst erge van de zeven zonden. Zeg nou zelf: wie blijft er na een alcoholdoordrenkte nacht niet heerlijk de hele dag in zijn nest meuren? En wie betaalt zijn rekeningen immer op tijd? Gelukkig maakt iedereen zich wel eens schuldig aan deze zonde.

Vivelda (23): ?Ik ben zo ontzettend lui dat ik nog liever de tram pak dan dat ik vijf minuten moet fietsen. Vroeger werd eigenlijk alles al voor me gedaan. Ik ruimde nooit mijn eigen troep op, dat deed mijn moeder altijd voor me. Nu heb ik een vriend die dat voor me doet. Hij maakt het hele huis schoon en kookt voor ons. Terwijl hij 40 uur werkt en ik maar 24 uur. Hij heeft dan ook geen bezigheden verder. Ik heb altijd nog mijn vriendinnen die ik moet zien of mijn shopsessies die ik moet houden. Ach ja, soms moppert mijn vriend wel dat ik zo gemakzuchtig ben, maar ach...?

Aan welke zonde heb jij je weleens schuldig gemaakt?