Handig: Met deze tool kun je checken of iemand nepvolgers heeft op Instagram

Media door Roos

Je kunt tegenwoordig Instagram niet meer openen zonder dat het perfecte influencer leventje van je beeldscherm spat. Voor sommigen een doorn in het oog, voor anderen een enorm verdienmodel. Want die volgers, die leveren geld op. Toch blijkt steeds vaker dat influencers valsspelen, door een groot deel van hun volgers te kopen. En nu is er een tool om daarachter te komen.

Social Blade

Verdenk jij iemand ervan volgers gekocht te hebben? Dat kun je op meerdere manieren checken. Allereerst heb je de tool Social Blade, waarop je een aantal statistieken van openbare Instagramaccounts kunt inzien. En laten de accounts van de meeste influencers nou net toevallig openbaar zijn. In de tool vul je gewoon de accountnaam in, klik je op 'historical data', waarna je onderaan een grafiek van het aantal volgers ziet. Schiet die grafiek binnen enkele dagen plots een paar honderd of zelfs duizend volgers de lucht in? Reken maar dat die volgers gekocht zijn.

Engagement

Ook aan de engagementrate kun je zien of iemand zelf zijn of haar achterban gekocht heeft. Heeft een influencer duizenden volgers, maar enkele tientallen of honderd likes per foto? Dan is de interactie met zijn of haar volgers erg laag, wat erop kan duiden dat een deel van die volgers gekocht zijn. Die volgers zijn vaak namelijk nepprofielen die 'slapen'. Kortom, profielen die er wel zijn, maar die verder niets doen, bijvoorbeeld foto's liken of reacties plaatsen.

Nepprofielen

Wil je zeker weten of een account volgers heeft gekocht? Scroll dan even door de volgerlijst heen en bekijk de accounts. Staan er veel accounts tussen met vreemde namen, zoals vreemde tekens of buitenlandse namen? Zijn er veel accounts zonder profielfoto? Dan zijn dit vaak nepprofielen, die alleen zijn aangemaakt om iemand te volgen. 

via GIPHY

Lees ook: Effe klaar mee? Je kunt mensen nu muten via Instagram

Beeld: Unsplash