Voel je je weleens eenzaam? Deze tips gaan jou helpen

Psyche & spiritualiteit door Daniëlle

Heb jij wel eens momenten dat je je eenzaam voelt? Vooral rond het winterseizoen is dit geen pretje. Het is slechter weer, dus je gaat minder snel naar buiten om iets leuks te doen met je vrienden en ligt het liefst de hele dag op bed. Dat is niet zo gek met dit koude weer. Gelukkig zijn er een aantal tips die jou kunnen helpen je minder eenzaam te voelen. 

Lees ook: Zo weet je of je een sociale-angststoornis hebt

Probeer erachter te komen waar je gevoel vandaan komt

Waar komt je eenzame gevoel vandaan? En nog belangrijker: wat kun je ertegen doen om dit te veranderen? Handige vragen om aan jezelf te stellen zijn bijvoorbeeld: 'Op welke momenten voel ik mij eenzaam?' en 'Wat wil ik veranderen aan mijn leven op dit moment?'. Je zult het misschien niet verwachten, maar dit soort vragen kunnen je al een heel eind op weg helpen. Je vraagt je bewust af waar je gevoel vandaan komt, en door de antwoorden op papier te hebben kun je gemakkelijker relativeren. 

Ga eropuit!

Eén van de oorzaken van een eenzaam gevoel is social media. De meeste van ons spenderen dagelijks úren op Instagram en Facebook. Influencers laten het 'perfecte' leventje zien. Altijd perfect haar, omringd door leuke mensen en de mooiste vakantiebestemmingen. Niet zo fijn om te zien, als jij in je uppie binnen zit en je eenzaam voelt. Het kan zorgen voor veel verdriet en onzekerheid. Dit is natuurlijk nergens voor nodig, daarom de tip: delete Instagram en Facebook en ga je eigen leven leiden! We know, in het koude seizoen is dit lastig, maar je zult er zeker geen spijt van krijgen. Stuur een leuk berichtje naar een vriendin die je lang niet hebt gesproken of ga een dagje de stad in met je moeder. Met mensen om je heen voel je je namelijk al een stuk minder eenzaam. Hebben ze het allemaal druk? Ga er lekker alleen op uit. Ga bijvoorbeeld je hond (of die van buur) uitlaten of een stukje wandelen. Het is goed voor je gezondheid en misschien kom je wel een leuk iemand tegen?

Doe vrijwilligerswerk

Het helpen van andere mensen vermindert het eenzame gevoel. De focus ligt even niet op jezelf, maar op anderen. Door mensen of dieren te helpen, groeit de waardering voor jezelf en voel je je minder eenzaam. Vrijwilligerswerk is ook een goede tip als je moeite hebt met het benaderen van onbekende mensen. Je bent overigens niet de enige die vrijwilligerswerk doet, er zijn nog genoeg collega's met wie je gezellig een praatje mee kunt maken! 

Doe het gewoon

Een casual zaterdagavond op de bank: je hebt mega veel zin om naar die ene bioscoopfilm of dat concert te gaan, maar hebt eigenlijk niemand om mee te gaan. Tip van de dag: doe het gewoon. Tegenwoordig kijkt niemand meer raar op als er iemand alleen naar de bioscoop of een concert gaat, dus waarom zou jij het niet doen? Leef je leven, hoe eng het ook is en laat het niet afhangen van andere mensen. Anders wordt de drempel van zelf iets ondernemen maar hoger en hoger. 

Passie en hobby

Een goede manier om je eenzaamheid te verminderen is iets doen wat je leuk vindt en goed kan. Heb je bijvoorbeeld een passie voor taarten bakken? Of verzamel je mooie schelpen? Je hobby uitvoeren kan goed helpen tegen een gevoel van eenzaamheid. Je zet je gedachten op een andere plek: bij iets wat je leuk vindt! Ben je er nog niet echt achter wat je hobby of passie is? Tekenen, fotograferen, sporten, yoga, wat dan ook: er is vast wel iets wat je erg leuk vindt om te doen (en Netflix kijken is daar niet één van). Wanneer je je hobby en passie hebt gevonden is het misschien leuk om je aan te sluiten bij een club of groep die dezelfde passie en hobby met jou deelt. Zo heb je mensen die hetzelfde leuk vinden als jij en voel je je minder eenzaam.

Neem een maatje in huis

Wanneer je overdag en 's avonds veel alleen bent, is het gezellig om een maatje in huis te hebben. Dit kan een huisgenoot zijn, maar ook een huisdier. Het is namelijk bewezen dat een huisdier ons gelukkig maakt en het ons minder eenzaam laat voelen. Je bent niet meer de hele dag alleen en hebt altijd je huisdier om je heen. 

Professionele hulp

Wanneer het eenzame gevoel je leven gaat overheersen, is het tijd om daar hulp voor te zoeken. Je eenzaam voelen kan namelijk veel gevolgen hebben voor je gezondheid: het kan leiden tot stress of zelfs een depressie. Breng daarom gerust een bezoekje aan de huisarts als je ermee zit. Hij of zij kan jou adviseren en eventueel doorverwijzen naar een coach of therapeut.

Lees ook: Zo wordt je minder verslaafd aan social media