De reden waarom een huisdier hebben ons gelukkig maakt

Vrije tijd door Daniëlle

Naast dat het heel fijn en gezellig is om een huisdier te hebben, zitten er ook veel gezondheidsvoordelen aan het hebben van een huisdier. Misschien heb je het zelf al gemerkt. Je viervoeter maakt je gelukkiger! Maar waarom dan? Wij leggen het je uit.

huisdier gelukkig

Lees ook: Dit zijn de beste kattencafés van Nederland

Kalmerende werking

Terwijl je je huisdier aait, knuffelt of ermee speelt word je overspoeld met een kalmerend gevoel. Het cortisolgehalte - een hormoon dat stress reguleert - daalt en het lichaam maakt het stofje serotonine en oxytocine aan. Niet alleen je huisdier vindt het aaien rustgevend, maar jij dus ook! 

Er is altijd iemand die op je wacht

Als je thuiskomt na werk of school, is er altijd wel iemand die thuis op je wacht, en dat geeft een fijn gevoel. Is het niet je enthousiaste, kwispelende hond dan is het wel je kat die op de bank half ligt te pitten of je cavia die als een gek door het rad rent. Het lijkt niet altijd zo, maar je huisdier is altijd blij om je weer te zien en kan niet wachten tot jij thuis komt na een lange dag werken.

via GIPHY

Huisdieren maken je actiever

Terwijl je met je huisdier(en) aan het spelen bent, verbrand je zonder dat je het door hebt calorieën. Je gooit een balletje over met je hond of speelt met je kat in de woonkamer. Vooral als je een hond hebt en deze meerdere keren per dag uitlaat, verbrand je heel wat calorietjes extra. Uit onderzoek is gebleken dat je van regelmatig bewegen gelukkiger wordt. En je wordt er dubbel gelukkig van als je het samen doet met je huisdier. 

Je wordt socialer

Hoe vaak maak je mee dat je iemand tegen komt en gezellig aan het kletsen bent over je huisdier? Vaak. Dat komt omdat een huisdier ons verbindt. Baasjes die met hun hond aan het wandelen zijn zullen sneller met elkaar gaan praten dan mensen die geen hond hebben. De honden gaan bijvoorbeeld met elkaar spelen, waardoor jij met het andere baasje in gesprek komt. En laten we eerlijk zijn, een goed gesprek kan nooit kwaad.  

via GIPHY

Goed voor je mentale gezondheid

Eigenaren van huisdieren blijken minder depressief, angstig en eenzaam te zijn. Dit komt omdat huisdieren voor meer afleiding zorgen en je gelukkiger maken vanwege bovenstaande redenen. Huisdieren maken je vaak aan het lachen, waardoor er meer gelukshormonen worden aangemaakt. Heb je geen huisdier? Dan kun je nog altijd hetzelfde effect creëren met een deze hilarische kattengifjes.

Lees ook: Purfect: dit zijn de hipste kattenmanden