Waarom wandelen beter is dan hardlopen

Sport & gezondheid door Daniëlle

Februari is van start gegaan, maar dat betekent niet dat je niet alsnog een poging tot goede voornemens kunt doen. Waarom zou je nu niet beginnen? Wanneer je graag fitter wilt worden, zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Belangrijk is om te beginnen met het veranderen van je voedingspatroon, maar meer bewegen is ook zeker geen slecht idee. Veel mensen beginnen met hardlopen: een effectieve en goedkope manier om calorieën te burnen. Maar wist je dat wandelen net zo goed werkt als hardlopen en het misschien nog beter is?

Lees ook: Alle zin en onzin over diëten 

Hardlopen versus wandelen 

Hardlopen klinkt voor velen erg verleidelijk: van een uurtje hardlopen kun je al zo'n 560 calorieën* verbranden. Het ís ook gezond om af en toe te gaan hardlopen, maar wij zullen je de moeite besparen: wandelen werkt uiteindelijk net zo effectief. Helemaal geen reden dus om elke keer de longen uit je lijf te rennen! 

*Let op: hoeveel calorieën je verbrandt is afhankelijk van je gewicht. Hoe meer je weegt, hoe meer je in verhouding verbrandt.

80/20-regel

Wanneer je écht af wilt vallen zul je toch wat moeten veranderen aan jouw eetpatroon. Afvallen gaat namelijk voor 80 procent om de juiste voeding en maar 20 procent om beweging. Natuurlijk is voldoende beweging belangrijk, maar het zit hem toch echt in het eten dat je elke dag binnenkrijgt. Om snel en gezond af te vallen, is een combinatie van voldoende bewegen en goede voeding natuurlijk het meest aan te raden. Aangezien je wandelen langer vol kunt houden dan hardlopen - en dit dus ook langer doet - kun je beter elke avond een uurtje wandelen dan drie keer per week gaan hardlopen. Daarnaast heb je door regelmatige intensieve hardloopsessies een grotere kans op blessures en bij wandelen niet. Dus waarom zou je nog een rondje gaan rennen als je gewoon kan lopen?

via GIPHY

Lees ook: Moet je sportkleren na elke work-out wassen?