Moet je sportkleren na elke work-out wassen?

Sport & gezondheid door Daniëlle

Stop jij je sportkleding na elke work-out, of pas na een paar bezoekjes bij de sportschool in de wasmachine? Dat verschilt per persoon. Maar wat is nou eigenlijk goed voor je sportkleding, en wanneer moet je het wel of juist niet wassen?

Lees ook: Hardlopen in de hitte, hier moet je op letten

Sportkleding opsparen

Toen onderzoekers sporters vroegen hoe vaak ze hun sportkleding wassen, vlogen de smoesjes ze om de oren. Uiteindelijk bleek dat 24% vieze sportkleding opspaart om dat aan het eind van de week in één grote was te verwerken, 22% simpelweg te weinig kleding zou hebben om elke training in een andere outfit te verschijnen en 17% zich er helemaal niet druk om maakt. Sportkleding? Vies? Hoezo?

Hangt af van de persoon

Volgens merchandise director Maggie Oakley van sportmerk Smartwool, hangt het af van de persoon wanneer je je sportkleding moet wassen. “Je moet hierbij rekening houden met hoeveel je zweet, hoe actief je bent én hoe erg je het zelf vindt om gedragen sportkleding opnieuw te dragen.” Maggie vertelt ook dat je de plaats waar je woont ook een meeslepende factor is. Woon je in een erg droge omgeving? Dan kun je je sportkleding gewoon na een actieve work-out buiten laten drogen. Als je ergens woont waar een hoge luchtvochtigheid is, kun je het beste je kleding na elke sportsessie in de wasmachine gooien en eventueel in de droger laten meedraaien.

Hoe was je je kleding dan?

Om je gebruikte sportkleding mooi te houden, moet je het niet in te heet water wassen. Houd het bij 30 graden, niet hoger. Tip: gebruik geen wasverzachter. Dit zorgt er voor dat er een dun olie-achtig laagje op de vezels van de sportkleding achterblijft. Hier gaan bacteriën zich aan hechten. Getsie! Gebruik daarom in plaats van wasverzachter een klein scheutje azijn. Azijn bevat antibacteriële eigenschappen en zorgt dat de bacteriën weer verdwijnen.

Sportbeha’s of topjes

Voor de vrouwen is er (helaas) één uitzondering: sportbeha’s en topjes met een ingebouwde beha. Deze kledingstukken moet je regelmatig wassen, om problemen te voorkomen. De huid onder je borsten is namelijk een plek waar makkelijk schimmelinfecties kunnen ontstaan. ““Hetzelfde geldt trouwens voor korte schortjes of spannende sportleggings, zeker wanneer je sport zonder ondergoed. Ook hier kunnen immers al snel schimmelinfecties of irritaties ontstaan als je deze kledingstukken niet genoeg wast”, aldus Kelly Reynolds, professor milieuwetenschappen aan de universiteit van Arizona.

Weten we dat ook weer!

Lees ook: Het ketogeen dieet: wel doen of niet doen? 

Je sportkleding scoor je trouwens extra voordelig met de Adidas kortingscode of Asics kortingscode.