Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Waarom je klaarwakker bent zodra je in bed stapt

We kennen het allemaal. De hele dag ben je als een junkie koffie aan het drinken om wakker te blijven. Als dan het moment komt dat je aan het einde van de dag weer in je bedje ploft, ben je klaar-wakker. Hoé dan?

klaarwakker zodra je in bed stapt

Dit irritante fenomeen is het meest voorkomende slaapprobleem en heet Conditioned or Learned Arousel. We zochten op wat een slaapexpert hierover zegt.

Philip Gehrman is professor Psychiatrie aan de Universiteit van Pennsylvania en specialist in slaapmedicatie. Hij verklaart dat het allemaal te maken heeft met de onbewuste associatie die je hebt gecreëerd bij je bed. “Als iemand een goede slaper is, dan valt hij elke nacht waarschijnlijk gelijk in slaap zodra hij in bed ligt. Het lichaam maakt namelijk gelijk de associatie met slapen bij het bed. Als je daarentegen de hele nacht ligt de draaien, dan associeert je lichaam dit onrustige gevoel bij je bed.”

Sneller in slaap te vallen

Dus hoe breek je nu deze eindeloze cirkel? Verban je smartphone, tablet en laptop uit bed. Je lichaam zal de slaapkamer dan niet meer koppelen aan entertainment van je telefoon. Wil je toch wat vermaak voordat je gaat slapen? Lees een ontspannend boek of tijdschrift op de bank.

Ook het licht uit de elektronische apparaten knoeit met je natuurlijke slaapritme. De aanmaak van het natuurlijke slaaphormoon melatonine wordt namelijk verminderd. Wat ook helpt, is om het licht te dimmen een uurtje voordat je gaat slapen.

Helpt nog niks? Het vermijden van cafeïne, alcohol en tabak wordt ook geadviseerd door slaapexperts. Ook sporten of zelfs een wandelingetje maken, kan ervoor zorgen dat je gauw naar dromenland vertrekt.

Wil je meer tips? We schreven eerder een uitgebreid artikel over hoe je sneller en beter kunt slapen.

Lees ook: Zo val je het snelst in slaap als je midden in de nacht wakker wordt