Waarom je nu meteen moet stoppen met ‘voor de zekerheid’ plassen

Sport & gezondheid door Chloe

Vlak voor je de deur uitgaat, nog even snel een plasje plegen. Vooral als we lang onderweg zijn is deze uitspraak voor vertrek niet te missen: "Wacht even, ik ga nog even voor de zekerheid naar het toilet!". Je moet er tenslotte niet aan denken om op zo’n vieze wc in de trein of bij het tankstation je behoeftes te doen. Je krijgt al rillingen bij het idee. Toch kan je beter het risico nemen en zonder te plassen (en mét wat zakdoekjes) de deur uitgaan. En dit is waarom.

iStockLees ook: Op deze momenten kun je beter géén water drinken

Jij bent zo iemand die om de haverklap naar het toilet moet. Ook als je een avondje uitgaat ben jij vaker in de rij voor het vrouwentoilet te vinden dan bij je vrienden of vriendinnen. Hoewel jij jezelf maar aanpraat dat je een kleine blaas hebt, ligt de oorzaak misschien wel heel ergens anders.

Slechte gewoontes

Terwijl jij denkt verstandig te zijn door met een lege blaas op pad te gaan, kan dit aardig wat problemen met zich meebrengen. Als kind leer je wanneer je je plas ophouden en dit gedrag wordt opgenomen door je zenuwstelsel. Wanneer jij voor de zekerheid gaat plassen, leer je je blaas aan dat hij geleegd moet worden, terwijl hij nog helemaal niet vol zit. Hierdoor moet jij weer vaker plassen, waardoor je weer vaker moet and so it goes on.

via GIPHY

Is het op te lossen?

Voorkomen is beter dan genezen, dus als je nu om het uur het toilet opzoekt moet je meteen stoppen met plassen ‘voor de zekerheid’. Is het kwaad bij jou al geschied? Dan zit er niks anders op dan proberen je regelmatige bezoekjes aan het toilet zo veel mogelijk te beperken. Natuurlijk moet je het niet zo lang ophouden dat je er buikpijn van krijgt, maar wanneer jouw hersenen het signaal krijgen dat het tijd is om te plassen, is je blaas waarschijnlijk nog lang niet vol.

Lees ook: Waarom cranberrysap bij een blaasontsteking geen goed idee is