Op deze momenten kun je beter géén water drinken

Lichaam door Redactie Ze.nl

Je zult het bijna niet geloven, maar in een wereld waar in alles om hydrateren draait zijn er wel degelijk momenten waarop je beter even geen water kunt drinken. Natuurlijk is het belangrijk om voldoende water te drinken elke dag, maar hoeveel liter is nu eigenlijk voldoende? En wat zijn de momenten waarop je water beter kunt laten staan?

Water drinken

Hoeveel liter water moet ik drinken?

Het is aan te raden je vochtbalans altijd goed op pijl te houden. Dagelijks verlies je veel vocht: tot wel zo’n twee liter (!) gemiddeld. Je kunt je dus misschien wel voorstellen dat dit ook weer aangevuld moet worden. Aangeraden wordt elke dag zo’n 1,5 tot 2 liter water tot je te nemen, verspreid over de dag. Probeer dus niet twee flessen water in een keer achterover te gooien, maar neem af en toe een glas. 

Wanneer kun je beter géén water drinken?

Hoewel voldoende water erg belangrijk voor je gezondheid is, zijn er wel degelijk momenten dat het niet zo slim is om water te drinken:

Vlak voordat je naar bed gaat. Een flinke hoeveelheid water naar binnen gieten vlak voordat je gaat slapen kan ervoor zorgen dat je niet lekker doorslaapt. Wanneer je vaker dan een keer per nacht opstaat om te plassen, heb je last van nocturie. Nocturie kun je hebben door een blaasafwijking, maar ook simpelweg omdat je ’s avonds nog te veel drinkt. Verspreid het water dat je drinkt over de dag, maar hou het ’s avonds dus bij een glaasje thee. 

Als je al heel veel water hebt gedronken. Veel water drinken is goed, maar er bestaat zoiets als te veel water drinken. In zeldzame gevallen wordt er zoveel water gedronken dat het natriumgehalte in je bloed tot een gevaarlijk laag niveau daalt. Dit heet watervergiftiging. Hoeveel water je precies moet drinken om een watervergiftiging te krijgen, hangt van veel factoren af en is niet voor iedereen gelijk. Normale nieren kunnen dagelijks 8 tot 10 liter vocht uitscheiden. Als iemand veel meer drinkt of heel veel in een heel kort tijdsbestek kan het lichaam dat niet meer aan. Heb je XTC geslikt, dan is je kans op een watervergiftiging nog hoger. Van XTC is het bekend dat je dorst krijgt,  maar je lichaam krijgt vaak niet het signaal dat je moet plassen. Gevolg? Al het water blijft in je lichaam, waardoor het natriumgehalte in je bloed daalt. De hersenen kunnen dan opzwellen, dit heet hersenoedeem. Hersenoedeem kan leiden tot verhoogde druk in je schedel, infarcten en zelfs overlijden.

Vlak voor een operatie. Eten en drinken vlak voor een operatie wordt meestal afgeraden. Dit komt omdat een lege maag de kans verkleint op complicaties. 

Bij een duurloop. Sommige sportevenement kunnen wel uren achter elkaar duren, en het komt regelmatig voor dat deelnemers hiervan teveel water hebben gedronken waardoor ze een hyponatremie oplopen, wat letterlijk ‘onvoldoende zout in het bloed’ betekent. Een gezonde nier kan 800 milliliter tot 1 liter water per uur verwerken. Bij iemand die een marathon loopt, kan de fysieke stress de vrijgave van vasopressine veroorzaken. Hierdoor daalt de afvoercapaciteit van de lever tot amper 100 milliliter per uur en ontstaat er dus al snel een overschot aan water in je lichaam. Doe je mee met een duurloop? Overleg dan van tevoren met een deskundige of ervaren loper hoe je dit het beste aan kunt pakken. 

Lees ook: Kun je je menstruatie opwekken?