Beauty / Lichaam
Lichaam

6 vieze gewoontes die eigenlijk gewoon goed voor je zijn

'Ah, er gaat niets boven een scheetje van m'n partner' - said no one ever. Sterker nog, er bestaat geen ergere moodkiller dan een zo'n stinkerd tussen de lakens. Je staat er dan waarschijnlijk ook flink van te kijken als we je vertellen dat het ruiken aan je partners scheten heel gezond voor je is. Net als minder douchen. Huh?! Jep, van deze zes vieze gewoontes had je nooit verwacht dat ze eigenlijk heel goed voor je zijn. 

1. Scheetjes laten

De uitspraak 'liever een scheetje voor iedereen, dan buikpijn voor mij alleen' komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Van scheten ophouden krijg je namelijk ook echt last van je buik. En hoewel het voor buurvrouw op werk misschien minder leuk is, is het laten lopen van je winden een natuurlijk lichamelijk proces. Tijdens je spijsvertering kan er gas ontstaan en wanneer dat niet uit het lichaam kan ontsnappen, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel. Lekker laten lopen dus!

2. Ruiken aan andermans scheten

Goor! En ronduit absurd. Maar wel goed voor je gezondheid. Volgens onderzoek van de Universiteit van Exeter kan waterstofsulfide - wat je scheetjes die rotte, ei-achtige geur geeft - het risico op hartaanvallen, beroertes, dementie en kanker verlagen. Zeg dat maar tegen die buurvrouw op werk.

3. Boeren

Net als met scheten geldt ook voor boertjes: lekker laten lopen. Boeren is namelijk een gezonde manier om lucht uit je maag te ontlasten. Want hoewel het misschien niet gewaardeerd wordt tijdens een diner bij je schoonouders, zorgt het er wel voor dat je geen overtollig maagzuur opbouwt, wat kan leiden tot maagreflux. Een ‘pardon’ mag je er uiteraard wel aan toevoegen.

4. Je oren niet schoonmaken

In tegenstelling tot wat je altijd geleerd hebt, is het schoonmaken van je oren met een wattenstaafje helemaal niet zo goed. Oorsmeer is een natuurlijke reiniger met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en door met een wattenstaafje in je oren te gaan, duw je het oorsmeer juist verder het oorkanaal in. Dit kan ervoor zorgen dat de boel verstopt of nog erger, beschadigd. Je oor is zelfreinigend, dus tenzij je echt erg veel oorsmeer hebt, kun je ze beter met rust laten.

5. Een douchebeurt overslaan

Heb je niet gesport of gezweet? Dan kun je die douche vanavond wel een keertje overslaan. Te vaak douchen is namelijk niet goed voor je huid en haar. Het beschermlaagje op je huid kan beschadigen, waardoor het droog en geïrriteerd kan raken. Dagelijks douchen mag, maar alleen met lauw water en niet teveel douchegel.

6. Zweten als een otter

Erg hygiënisch is het niet om badend in het zweet rond te lopen, maar voor je lichaam is het wel heel goed. Zweten is namelijk de manier voor je lichaam om af te koelen en is dus ook volkomen normaal. Als je niet zou zweten, zou je ook niet kunnen genieten van een stralende zomerdag op het strand zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Lees ook: Dit is waarom je kater erger wordt als je ouder wordt

Beeld: Unsplash