Oh no! Je wasgoed binnen laten drogen is slecht voor je gezondheid

Lichaam door Fadak

Vuile was: we hebben er allemaal een hekel aan. Kleuren scheiden, laten drogen, strijken en opvouwen: een helse klus. Helaas boffen we niet altijd met het weer in Nederland en beschikken we niet allemaal over een droger, waardoor we schoon wasgoed binnen laten drogen.

Volgens een onderzoek van National Aspergillosis Centre in Manchester kan het risico op gezondheidsproblemen vergroot worden door je wasgoed binnen in huis te laten drogen. Het onderzoek wijst uit dat als je je kledij op deze manier laat drogen, het vochtgehalte in huis met 30% kan stijgen. Een hoog vochtgehalte in je huis kan een groot probleem zijn, omdat het schimmel kan veroorzaken. Volgens professor David Denning, bevat een lading wasgoed bijna twee liter water en dit vocht komt dan vrij in de ruimte.

Veel van ons zijn immuun voor schimmel die groeit door vochtigheid. Maar mensen met gezondheidsproblemen zoals astma of een laag immuunsysteem door bijvoorbeeld bepaalde medicijnen en behandelingen (zoals chemo) hebben een grote kans op verschillende ongeneeslijke longziektes. Ouch!

Tips

Om deze risico’s te voorkomen geeft professor Denning aan dat als het mogelijk is je was altijd buiten te laten drogen of in een wasdroger. Jammer genoeg hebben we niet allemaal een droger thuis en ben je soms gedwongen om het binnen te hangen… zorg er dan altijd voor dat de ruimte waarin je wasgoed staat, goed geventileerd wordt en het zo ver mogelijk van je slaapkamer is.

Waar laat jij je was drogen?