Een anticonceptiepil zonder bijwerkingen?

Lichaam door Kristie
Praise the Lord! Onderzoekers zijn bezig met een pil zónder bijwerkingen. Hierdoor wordt ons libido (weer) opgekrikt en zouden we ein-de-lijk van die stemmingswisselingen af zijn. Goed nieuws voor ons én voor onze naasten…
 
Een vriend die hard wegrent als je vertelt dat je ongesteld moet worden? Jij bent er ondertussen aan gewend. En alsof al die gierende hormonen nog niet erg genoeg zijn, heb je ook nog die verdomde stemmingswisselingen. Het ene moment kom je niet meer bij van het lachen, het volgende moment sta je stampvoetend tekeer te gaan tegen vriendlief. Tja, kun jij er wat aan doen?! Nou, misschien wel, in de toekomst. Onderzoekers werken namelijk aan een nieuw soort anticonceptiepil zónder bijwerkingen. Hierdoor zal je libido weer een flinke oppepper krijgen en zouden de stemmingswisselingen een stuk minder worden. 
 
 
Stoppen met de pil
Dit nieuws komt niet zomaar uit de lucht vallen. Yvette Zimmerman, gezondheidswetenschapper aan de Universiteit Utrecht, deed namelijk al een aantal jaren onderzoek en promoveerde vorige week. Uit haar onderzoek blijkt dat maar liefst 30 tot 60% van de vrouwen al binnen een halfjaar weer stopt met de pil. De redenen die hiervoor genoemd worden zijn de nare bijwerkingen en dit is weer te wijten aan testosteronverlies.
 
Bijwerkingen
Door te weinig testosteron ontstaan er ongewenste hormonale veranderingen en zijn er nadelige gevolgen voor ons energielevel, onze stemming en bovenal ons 'seksueel functioneren'. Ook onze emotionele toestand is afhankelijk van het testosterongehalte. Om nog maar te zwijgen over slaaptekorten, zweten, nervositeit en een laag zelfbeeld. Heb je over een langere periode te weinig testosteron (wat vaak het geval is als je voor langere tijd aan de pil bent), dan kun je minder spiermassa opbouwen, meer buikvet krijgen en grotere borsten.
 
Nu blijkt dat het testosterongehalte verhoogde wanneer er een lichaamseigen stof aan de pil was toegevoegd. Dit pre-hormoon van testosteron, genaamd DHEA, wordt in de bijnieren en eierstokken gemaakt en deze kan ons lichaam naar behoefte omzetten in testosteron. Zimmerman, die tevens werkt bij het farmaceutische bedrijf Pantarhei Bioscience, hoopt de pil over twee jaar op de markt te brengen.
 
Kijk jij uit naar deze pil? Of gebruik je een andere vorm van anticonceptie?

Bron: 1, 2