Hoe (on)gezond is cranberrysap?

Lichaam door Redactie Ze.nl

Is cranberrysap gezond? Er is vaak verwarring over cranberrysap. De ene zegt dat het een supergezond sapje is, zo wordt het vaak genoemd als wondermiddel tegen (beginnende) blaasontsteking. Dat terwijl de ander beweert dat het net zo ongezond is als cola. Wie moet je nou geloven? In dit artikel beantwoorden we eindelijk de vraag: hoe gezond is cranberrysap?

Cranberrysap gezond?

Een vers sapje met fruit en/of groenten bij het ontbijt of de lunch, wie doet het niet regelmatig? Je denkt dat je gezond bezig bent, maar eigenlijk kun je net zo goed een glas cola drinken. In vruchtensappen, dus ook in cranberrysap zit namelijk erg veel suiker. Het is wel zo dat er in sap van cranberry's, ook wel veenbessen genoemd, vitamines en mineralen zitten. Het is dus ook te kort door de bocht om het erg ongezond te noemen.

Het Voedingscentrum adviseert om fruit en groenten te eten in plaats van ze te drinken. Zo neem je ook vezels binnen en raak je dus eerder verzadigd. Bovendien weet je zeker dat je geen extra toegevoegde suikers inneemt. Bepaalde merken proberen je te overtuigen dat hun sapjes supergezond zijn, terwijl er ondertussen veel extra suiker aan is toegevoegd. Cranberry's bijvoorbeeld zijn van nature bitter. Wanneer je een cranberrysap drinkt die lekker zoet is, weet je zeker dat er behoorlijk veel suiker aan is toegevoegd. Wil je toch echte cranberrysap drinken? Vermijd dan bijvoorbeeld AH cranberrysap, maar koop het bij een natuurwinkel als Holland & Barrett.

Cranberry's zijn overigens wel heerlijk door cocktails, sausjes of cheesecake, wel lekker maar ook zeker niet gezond

Cranberrysap en blaasontsteking

Vaak naar de wc, een branderig gevoel bij het plassen, kleine plasjes terwijl je dacht dat je zo nodig moest… Het is weer zover: je hebt een blaasontsteking. Een blaasontsteking kan ontzettend naar, pijnlijk en zelfs gevaarlijk zijn als je er niets mee doet. Daar wil je dus liever zo snel mogelijk vanaf. Om een blaasontsteking te verhelpen hoor je vaak dat je cranberrysap moet drinken. Toch is dit niet zo’n goed idee, en wij leggen uit waarom.

Blaasontsteking en bacteriën

Allereerst is het handig om te weten wat een blaasontsteking precies is. Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën, die meestal normaal in de darmen leven. Ze kunnen via de anus in je plasbuis terechtkomen en je blaas binnendringen. Bacteriën dus. En net als bij alle levende wezens moeten ook bacteriën ergens van leven, namelijk eten. Bacteriën die je blaasontsteking veroorzaken zijn dol op suiker. Om je blaasontsteking te stoppen kun je dus het beste zo min mogelijk suiker tot je nemen.

Te veel suikers in cranberrysap

“Heb je een blaasontsteking? Dan moet je cranberrysap drinken!” is vaak het advies. Cranberry’s zijn van zichzelf duur en de smaak is bitter. Wat wordt er bij veel cranberrysappen uit de supermarkt gedaan? Juist: er wordt suiker toegevoegd, of de drank bestaat voor een groot deel uit andere fruitsappen. Denk hierbij aan sinaasappelsap, druivensap of appelsap. Vaak is de concentratie werkbare stoffen in deze drank zo klein, dat je veel glazen over een heel lange periode moet drinken om je blaasontsteking te verhelpen. Reken maar uit hoeveel suiker daar tegenover staat… Een effectieve dosis cranberrysap zou zó sterk zijn, dat ze je maagkrampen kunnen geven.

Cranberrypillen

Beter kun je bij een blaasontsteking pure vitamine C, D-Mannose of cranberrypillen slikken. De goede producten hebben een maagsapresistentie, zodat de werkzame stof pas wordt losgelaten na de maag. Overigens kun je cranberrypillen beter slikken om een blaasontsteking te voorkomen, dan te genezen. Heb je er al eentje te pakken, dan kun je het beste gewoon langs je huisarts.

cranberrysap

Lees ook: Zo houd jij je vagina schoon