Beauty / Lichaam
Lichaam

Waarom cranberrysap bij een blaasontsteking geen goed idee is

Vaak naar de wc, een branderig gevoel bij het plassen, kleine plasjes terwijl je dacht dat je zo nodig moest… Het is weer zover: je hebt een blaasontsteking. Een blaasontsteking kan ontzettend naar, pijnlijk en zelfs gevaarlijk zijn als je er niets mee doet. Daar wil je dus liever zo snel mogelijk vanaf. Om een blaasontsteking te verhelpen hoor je vaak dat je cranberrysap moet drinken. Toch is dit niet zo’n goed idee, en wij leggen uit waarom.

Blaasontsteking

Blaasontsteking en bacteriën

Allereerst is het handig om te weten wat een blaasontsteking precies is. Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën, die meestal normaal in de darmen leven. Ze kunnen via de anus in je plasbuis terechtkomen en je blaas binnendringen. Bacteriën dus. En net als bij alle levende wezens moeten ook bacteriën ergens van leven, namelijk eten. Bacteriën die je blaasontsteking veroorzaken zijn dol op suiker. Om je blaasontsteking te stoppen kun je dus het beste zo min mogelijk suiker tot je nemen. 

Blaasontsteking en cranberrysap

“Heb je een blaasontsteking? Dan moet je cranberrysap drinken!” is vaak het advies. Cranberry’s zijn van zichzelf duur en de smaak is bitter. Wat wordt er bij veel cranberrysappen uit de supermarkt gedaan? Juist: er wordt suiker toegevoegd, of de drank bestaat voor een groot deel uit andere fruitsappen. Denk hierbij aan sinaasappelsap, druivensap of appelsap. Vaak is de concentratie werkbare stoffen in deze drank zo klein, dat je veel glazen over een heel lange periode moet drinken om je blaasontsteking te verhelpen. Reken maar uit hoeveel suiker daar tegenover staat… Een effectieve dosis cranberrysap zou zó sterk zijn, dat ze je maagkrampen kunnen geven. 

Cranberrysap

Cranberrypillen

Beter kun je bij een blaasontsteking pure vitamine C, D-Mannose of cranberrypillen slikken. De goede producten hebben een maagsapresistentie, zodat de werkzame stof pas wordt losgelaten na de maag. Overigens kun je cranberrypillen beter slikken om een blaasontsteking te voorkomen, dan te genezen. Heb je er al eentje te pakken, dan kun je het beste gewoon langs je huisarts. 

Lees ook: Zo houd jij je vagina schoon