Is het gevaarlijk om 'oud' water te drinken?

Sport & gezondheid door Daniëlle

Je herkent het waarschijnlijk wel: na een zware nacht word je de volgende ochtend wakker en schreeuwt je lichaam: 'Dorst!' Gelukkig was je gisteravond zo slim om al een glas water op je nachtkastje te zetten. Maar toch voel je je een beetje gek bij het drinken van dit water: het smaakt gek en staat er al een paar uur. Is het niet gevaarlijk om een dag later uit dat glas 'oud' water te drinken? 

Lees ook: Moet je sportkleren na elke workout wassen?

Onverstandig?

Eerder schreven verschillende websites al over dat een glas 'oud' water drinken niet goed zou zijn voor je gezondheid, omdat het water 's nachts van chemische samenstelling kan veranderen. Het water zou hierdoor een slechte invloed op je lichaam hebben, omdat het te lang bloot is gesteld aan de lucht. Na één nacht zit het water al vol met bacteriën en toxines door het stilstaande water. Ook verandert de smaak van het water en zeggen de websites dat dit gevaarlijk is voor je gezondheid. Maar is water dat je een nachtje hebt laten staan écht zo gevaarlijk?

Koolstofdioxide

Volgens Discovery News verandert 'oud' water inderdaad van smaak, maar het is niet gevaarlijk om te drinken. De koolstofdioxide in de lucht lost op in het water, waardoor het koolzuur ontstaat. Het water is een lange tijd aan de lucht blootgesteld en is daarom wat zuurder van smaak dan water dat gelijk uit de kraan komt. Dit is overigens niet gevaarlijk, omdat koolzuur ook in andere dranken zit zoals frisdrank met prik.

Bacteriën

Toch zijn er wel een aantal bacteriën die groeien in dat glas met 'oud' water. Deze zijn alleen niet gevaarlijk en zeker niet ziekteverwekkend, dit geldt ook voor speekselbacteriën die zich ontwikkelen in het glas. Je kunt jezelf namelijk niet besmetten met je eigen bacteriën. Hallelujah! Je kunt dat glas water wat je gisteravond hebt neergezet dus uiteindelijk tóch nog opdrinken.

Lees ook: Hardlopen in de hitte: hier moet je op letten