Jeuk aan je poes? Dit kan er aan de hand zijn

Sport & gezondheid door Chloe

Ontkennen hoeft niet. Elke vrouw heeft weleens jeuk aan haar poes. Naast dat dit hartstikke vervelend is, kan het ook erg ongemakkelijk zijn. In het openbaar even ongegeneerd krabben zit er niet in, dus proberen we met de meest rare bewegingen de jeuk te laten verdwijnen (vaak zonder succes). Als je aanhoudende of terugkerende jeuk aan je vulva of vagina hebt, is een nader onderzoek verstandig. Dit kan de oorzaak zijn.

iStock

Lees ook: Als je tampon pijn doet: dit kan er aan de hand zijn

Schimmelinfectie

Jep, ook onze lady parts kunnen een schimmelinfectie oplopen. Ondanks dat de vagina een goed natuurlijk reinigingssysteem heeft, krijgt zo’n 75% van de vrouwen hiermee wel eens te maken. Een schimmelinfectie ontstaat door een schimmel die we van nature al op ons lichaam hebben zitten: caldida albicans. Wanneer deze zich te veel ontwikkelt in onze vagina ontstaat er dus een schimmelinfectie. Deze infectie kan vrij plotseling ontstaan. Antibiotica, stress of met zeep wassen kan hier de oorzaak van zijn. Niet gek dus dat velen van ons hier wel eens mee te maken krijgen. Gelukkig is dit gemakkelijk te verhelpen met een schimmeldodende vaginale crème, so don’t worry!

Bacteriële vaginose

Naast natuurlijke schimmels, hebben we ook bacteriën op en in ons lichaam. Klinkt allemaal niet zo fris, maar wees gerust... dit draagt allemaal bij aan onze gezondheid. Ook hiervoor geldt echter, als er te veel van zijn kan het klachten veroorzaken. Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt doordat de zuurgraad van de vagina verstoord wordt. Ook dit kan komen door antibiotica, maar ook een nieuwe bedpartner of het gebruik van zeep bij het wassen. Hierbij kan je wachten tot het overgaat, maar een bezoekje aan de huisarts is ook zeker niet af te raden.

Hormonen

Onze hormonen hebben veel invloed op ons. Niet gek dus dat ze ook onze flamoes kunnen beïnvloeden. De jeuk kan voorkomen tijdens je menstruatie, zwangerschap en al het andere wat de hormoonhuishouding in de war schopt. Hier is helaas vrij weinig aan te doen, maar je kan het wel verminderen. Verschoon tijdens je menstruatie je tampons en maandverband minstens iedere drie uur en draag katoenen ondergoed. Dit kan trouwens ook een schimmelinfectie en bacteriële vaginose helpen voorkomen. Ook helpt het om je hormonen in balans te houden.

Soa’s

Hier was je misschien al bang voor - en dit is dan ook wel het laatste wat je wil horen - maar als het jeukt down there kan het ook wijzen op een soa. Heb je alleen last van jeuk dan hoef je niet meteen in paniek te raken. Soa’s gaan namelijk vaak gepaard met pijn tijdens de seks en het plassen en opgezwollen schaamlippen. In sommige gevallen zie je ook uiterlijke symptomen, zoals wratjes of pukkeltjes. Stel een bezoek aan de huisarts niet uit. Soa’s kunnen namelijk ernstige gevolgen hebben als het niet behandeld wordt (lees: onvruchtbaarheid). Ben je op tijd dan is het vaak op te lossen met een antibioticakuur. Alleen dit en misschien even een pijnlijk telefoontje (of twee) en je bent ervan af.

Schaamhaar

Of je je bush wil laten staan, bijknipt of helemaal verwijderd laten we lekker aan jou over. Wel kan een vulvapruikje in alle hiervoor genoemde gevallen zorgen voor gekriebel. Vaak gaat dit vanzelf weer over, of een knip-/scheurbeurt kan het oplossen. Jeuk na het scheren kun je ook voorkomen door goed te scrubben en achteraf de huid te hydrateren.

Lees ook: Buikpijn na de seks: hoe komt dat?