Waarom iedereen 1 keer per week zou moeten zwemmen

Sport & gezondheid door Chloe

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dat we een gooi doen naar goede voornemens. Naast stoppen met roken staat meer bewegen bij velen op het to do-lijstje. Misschien wil je afvallen, je lichaam versterken of wat aan je conditie doen. Dan hebben wij de perfecte sport voor jou gevonden. Zwemmen is goed voor iedereen, en dit is waarom.

Fotograaf: Joyce Bongers

Lees ook: Onderwater paaldansen: waarom iedereen dit een keer gedaan moet hebben

 

Zwemmen is goed voor je spieren

Zwemmen kent vele voordelen. Nu horen we je denken: ‘Zwemmen is toch iets voor oudjes?’ Fout gedacht. Zwemmen is voor iedereen: jong of oud, fit of niet. Hoewel jij misschien denkt dat je beter naar de sportschool kan gaan voor je ideale lijfis zwemmen een veel betere optie. Met krachttraining train je vaak maar één spiergroep en tijdens het zwemmen gebruik je bijna al je spieren. Je gebruikt namelijk je bovenlichaam, je onderlichaam, je nekspieren en je core.

Zwemmen voor iedereen

Zwemmen is dus voor iedereen geschikt. Daarbij is het een sport met heel weinig kans op blessures (pas wel op voor de gladde tegels). Ook vermindert het de kans op blessures bij het beoefenen van andere sporten, omdat het je lichaam versterkt. Een paar baantjes trekken is daarbij ook nog eens hartstikke ontspannend. Je bepaalt je eigen tempo en het water heeft een ontspannend effect op je spieren, maar ook op jou. Stressvolle periode? Ga een paar baantjes trekken.

Nog meer voordelen

Je bouwt niet alleen je spiermassa op, maar ook conditie. Iets wat je met wat krachttraining niet lukt. Je zal merken dat je je al fitter voelt van één keer in de week zwemmen. Je traint namelijk ook je hart en je longen tijdens het zwemmen. Daarbij is zwemmen een duursport en daarom ook enorm goed voor je vetverbranding. Met explosieve sporten verbrand je namelijk voornamelijk koolhydraten en bijna geen vetten. Als je wilt afvallen, is zwemmen dus ideaal. Daarbij wordt je gewicht als het ware getild door het water, waardoor je bijna gewichtsloos bent. Heb je toevallig ook een hekel aan het gevoel van een zweterig lijf en plakkerige kleding? Daar heb je in een zwembad geen last van!

Suzanne Brummel over alle voordelen van zwemmen

Suzanne Brummel is voormalig Nederlands Kampioen Open Water Zwemmen en voor haar is het water echt haar tweede thuis. De fanatieke zwemster raadt de watersport aan iedereen aan, of je het nou gebruikt om je conditie te verbeteren of als herstel van je spieren na bijvoorbeeld hardlopen. Suzanne vertelt: "Zwemmen is goed voor jong en oud. Je gebruikt al je spieren en het is goed voor je conditie. Voor mensen met overgewicht is zwemmen vanwege de lagere impact op de spieren en gewrichten ook een heel fijne vorm van beweging om mee te beginnen." Dat betekent niet dat het appeltje-eitje is. In principe kan iedereen hardlopen, maar niet iedereen kan bijvoorbeeld een paar banen borstcrawl zwemmen. Zwemmen is namelijk een heel technische sport. Je werkt aan je conditie en kracht tegelijk maar je hebt er ook techniek voor nodig.

Suzanne wil iedere beginnende zwemmen meegeven dat je geduld moet hebben met zwemmen en met kleine doelen moet beginnen. Je moet niet te veel en te snel willen. Ook heeft Suzanne een leuke challenge voor beginners: ‘5 kilometer hardlopen kan je ongeveer vergelijken met 1 kilometer zwemmen qua impact. Kijk dus hoe lang je over 5 kilometer hardlopen doet. Kan je in diezelfde tijd ook 1 kilometer zwemmen?'

Ben jij nou overtuigd dat dit dé sport voor jou is? In het boek Zwem geeft Suzanne tips en tricks voor beginnende, maar ook voor ervaren zwemmers. Je vindt er trainingsschema’s en ze legt stap voor stap uit hoe jij je zwemtechniek kan verbeteren. Ook vind je lekkere en makkelijke recepten voor na en voor je training. Het boek verschijnt op 22 april 2020, maar je kan hem wel alvast reserveren.

fotograaf Tjarko Hazewinkel

Fotograaf: Tjarko Hazewinkel

Lees ook: Moet je sportkleren na elke work-out wassen?