Vegan tattoos: zo zit het

Lichaam door Sarah

Als je vegan bent en een tatoeage wilt, dan kun je niet zomaar bij elke tattooshop naar binnen wandelen. In veel inkt die voor tats wordt gebruikt, kunnen dierlijke producten zijn verwerkt. De diervriendelijke tatoeage is daarom nu in opkomst. Dit is wat je moet weten over een vegan tattoo.

Lees ook: De 23 allermooiste tatoeages met één lijn

Waarom een tattoo niet vegan is

Een tatoeage kan op verschillende manieren vegan unfriendly zijn. In tatoeage inkt kan dierlijke bestanddelen zitten zoals beenderkool. Dit dierlijke houtskool is gemaakt van verbrande koeienbotten. Ook kan de inkt schellak, een stof die kevers en luizen aanmaken, en glycerine bevatten: een soort gelatine dat uit dierenhoeven gehaald wordt. Dit wordt gebruikt om de inkt een zwartere kleur te geven. Het sjabloon wat voor het zetten van de tatoeages gebruikt wordt kan wolvet bevatten. Ook de producten voor de voor- en nazorg zijn vaak niet veganistisch. Bijvoorbeeld de wegwerpscheermesjes die vaak dierlijke glycerine bevatten en balsems van bijenwas.

Waarom vegan tattoos?

Veel mensen weten niet dat tattoo-inkt van dierlijke producten is gemaakt. Als je een vegan dieet of levensstijl volgt, zou je waarschijnlijk eerder de voorkeur geven aan vegantische tatoeages. Het is wel goed om te weten dat het niet bewezen is dat vegan tattoos beter voor je zijn. De gezondheidsrisico’s die soms kunnen voorkomen bij het zetten van een tatoeage, staan los van de eventuele dierlijke producten die erin zitten.

Vegan tatoeageshops in Nederland

In Nederland zijn er tatoeageshops die gespecialiseerd zijn in vegan tattoos en er zijn ook shops die naast gewone ook vegan tattoos zetten. Voor vegan tatoeages ben je aan het juiste adres bij Sea Shepherd Tattoo in Amsterdam, The Ink Society in Utrecht of Tattoo Dex in Rotterdam, of één van de vele anderen in Nederland. 

Lees ook: Hoe leuk! Met deze app kun je een tatoeage uitprobere