Zwanger en vegan: hier moet je op letten

Zwanger door Sandra E

Je bent veganist en in verwachting van een kleine. Dan brengt een paar belangrijke vragen met zich mee. Kan dat eigenlijk wel en waar moet je op letten al je zwanger bent en veganistisch leeft? In dit artikel vind je het antwoord.

zwanger en vegan

Lees ook: 7 tips om je vagina te beschermen tijdens je zwangerschap

Zwanger en vegan: kan dat?

Veganistisch eten kan prima als je zwanger bent. Wanneer je ervoor kiest om veganistisch je zwangerschap te starten, moet je dit voorzichtig aanpakken. Wees bewust van je voeding om er op die manier voor te zorgen dat je geen tekorten opbouwt en dat je de onderstaande voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt.

  • Vitamine B1 en B2 (groenten, fruit en graanproducten (brood)
  • Calcium (groene groenten, peulvruchten en noten)
  • Vitamine D (aangeraden wordt om per dag 10 microgram vitamine D te slikken)
  • Eiwitten (peulvruchten, linzen, kikkererwten en bonen)
  • Foliumzuur (in de vorm van supplementen)
  • IJzer (broccoli, pompoen- en sesamzaad, donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, quinoa, peulvruchten, rozijnen, paddenstoelen, pruimen, (rauwe) cacao en melasse.)
  • Omega 3 (plantaardige oliën, noten en zaden) Algehele energiehuishouding (balans tussen koolhydraten en vetten)
  •  B12 (supplement)

Ook als je niet veganistisch bent moet je er extra goed opletten dat je de volgende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Tips als je vegan en zwanger bent

Houd rekening met bepaalde combinaties in je voeding als je geen dierlijke producten eet. Zo kun je beter geen cafeïne combineren met vitamine C, omdat de vitamine C dan niet goed opgenomen wordt (waardoor ook ijzer weer slechter wordt opgenomen). Als je fruit eet, kun je dus beter geen koffie drinken. Ook de combinatie van peulvruchten en granen is belangrijk. Combineer deze twee altijd in een maaltijd. Zo krijg je voldoende eiwitten binnen. Als je wel koffiedrinkt, dan is het advies om maximaal één kopje per dag te nemen.

Laat je goed informeren

Als je veganist bent, laat je dan goed informeren om ervoor te zorgen dat je voldoende voeding binnenkrijgt met de juiste vitaminen en mineralen. Dit is dat je je zelf goed voelt, maar ook om je kindje een zo goed mogelijke start te geven.

Lees ook: Dingen die je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw