7 tips om je vagina te beschermen tijdens je zwangerschap

Zwanger door Redactie Ze.nl

Veel mensen denken dat je vagina tijdens de bevalling het meest te verduren heeft. Dan hebben wij nieuws voor je: de meeste schade ontstaat niet tijdens de bevalling, maar tijdens je zwangerschap. Je spieren komen dan namelijk flink onder druk te staan voor een lange periode. Het goede nieuws is dat je verschillende dingen kunt doen om je vagina zoveel mogelijk te beschermen tijdens de zwangerschap.

vagina beschermen

Lees ook: Sporten tijdens zwangerschap: wat mag wel en wat mag niet?

Trainen redt je vagina

Tijdens je zwangerschap daalt de baby af richting de opening waar hij er na negen maanden uit moet. Je spieren maken dit mogelijk en vormen een soort hangmatje om de boel op z’n plek te houden tot het zover is. Je baarmoeder groeit van een sinaasappel tot een meloen, dus je kunt je wel voorstellen dat die spieren hard moeten werken. Het trainen van die spieren tijdens de zwangerschap kan je vagina letterlijk redden. Niet alleen helpt het om de bevalling zelf soepeler te laten verlopen omdat je met sterke spieren nu eenmaal beter kunt persen, maar je hebt ook een mindere kans op incontinentie. En ook wel fijn: de boel herstelt sneller als je een stevig stel spieren hebt down there. Hieronder lees je zeven tips die je tijdens je zwangerschap kunt uitvoeren, om je vagina zoveel mogelijk te beschermen. 

1. Bekkenbodemspier oefeningen

Allereerst is het heel slim om je bekkenbodemspieren te trainen, om incontinentie na de bevalling tegen te gaan. Ja ja, iedereen zegt het, maar niemand doet het. Als je op de wc zit en je houdt je plas halverwege op, voel je dat bepaalde spieren zijn aangespannen - dat zijn je bekkenbodemspieren. Span ze dagelijks 10 keer aan (niet tijdens het plassen natuurlijk) in een rustig tempo terwijl je blijft doorademen. Probeer het te zien als tandenpoetsen, dat doe je immers ook elke dag. 

2. Doe squats

Squats helpen om de juiste buikspieren te verstevigen. Deze spieren zijn belangrijk tijdens de zwangerschap en bevalling, omdat ze het toenemende gewicht opvangen en de boel op z’n plek houden. Zorg dat je dit elke dag doet voor het gewenste resultaat. Belangrijk is dat je tip één en twee allebei opvolgt, omdat het anders juist weer voor een moeilijkere bevalling kan zorgen..

3. Zitten op de grond of bal

Het zitten op de grond of een bal helpt om de kern van je lichaam te verstevigen en je bodembekken uit te lijnen. Dit draagt weer bij aan sterkere bodembekken en een makkelijkere bevalling. Ga op de grond of een bal zitten met gekruiste benen. Vind je het lastig? Oefen dan een paar keer. Het is zeker de moeite waar den je zult snel verschil merken.

4. Beweeg meer

Wandelen, fietsen, zwemmen en yoga is tijdens de zwangerschap heel goed voor je lichaam en de beweging van je gewrichten. Veel mensen denken dat je bodembekken niet kan bewegen, maar tijdens het sporten gebeurt dit wel degelijk. Hoe meer jij beweegt, hoe beter voor je bodembekken. Probeer natuurlijk niet over je grenzen heen te gaan en luister goed naar je lijf, want teveel sporten is niet goed voor je kindje.

5. Eet veel groentes

Broccoli, bloemkool, ui, knoflook, spruitjes en asperges bevatten stoffen waar je bindweefsel elastisch van wordt. En als je bindweefsel elastisch wordt, kan het makkelijker oprekken tijdens de bevalling en achteraf weer herstellen. 

6. Drink water

Net als voor de rest van je lichaam, is het voor de gezondheid en veerkrachtigheid van je vagina ook belangrijk om altijd goed te hydrateren.

7. Eet gezond

Verminder de inname van bewerkt voedsel, suiker en meel. Wat je wel moet eten is vitamine C, want dit houdt je weefsel gezond en helpt het sneller te genezen. Gezonde vetten verstevigen je celwanden, waardoor hormonen in balans blijven en calcium is goed voor je spieren. 

Lees ook: 10 feitjes over zwangerschap die je nog niet wist