Op vakantie zonder vliegtuig? Zo ga je goedkoop en duurzaam op reis

Reizen door Jennifer

Reizen is voor veel mensen één van de leukste dingen doen om te doen. Elke dag gaan velen op vakantie en vaak kiezen we het vliegtuig als vervoersmiddel. Relaxt, maar we verpesten zo wel het klimaat steeds meer. Heb je stiekem een beetje last van vliegschaamte en wil je duurzaam op vakantie? No worries, een vakantie kan ook betaalbaar zonder vliegtuig.

Lees ook: Lekker samen op vakantie? Zo voorkom je relatiestress

Duurzaam op vakantie

Een duurzame vakantie betekent niet alleen een vakantie zonder vliegtuig. Als je echt duurzaam op vakantie wil, dan houd je ook tijdens je vakantie rekening met het milieu en de natuur door bijvoorbeeld bij vega restaurantjes te eten. Daarnaast is het belangrijk om respect te hebben voor de locals en cultuur van je vakantiebestemming. Al moet je eerst natuurlijk wel naar de vakantieplek toe. Alleen hoe ga je duurzaam op vakantie, zonder al te veel geld uit te geven aan de heen- en terugreis?

Hoe meer mensen in auto, hoe beter

Allereerst kun je natuurlijk met de auto op vakantie. Dit is zeker een goedkoop alternatief voor vliegen. Zo hoef je geen rekening te houden met de hoeveelheid bagage en eventuele extra kosten daarvoor. Alleen ga je met de auto niet altijd heel duurzaam op vakantie. Het hangt af van hoe zuinig de auto is, maar ook van het aantal inzittenden en het bouwjaar. Hoe meer mensen je in de auto hebt, hoe kleiner de impact wordt op het milieu. Daarnaast zijn elektrische auto’s sowieso beter voor het milieu. Een auto op benzine of diesel is niet alleen slechter dan zo’n elektrische auto, maar ook dan een bus.

Alternatief voor vakantie zonder vliegtuig

Misschien heb je trouwens niet eens een auto, dan is het helemaal geen optie voor jou. Kies in dat geval voor het andere alternatief voor vliegen: de busreis. Eigenlijk is dit het beste alternatief voor het vliegtuig. Niet alleen is het duurzaam, ook is het goedkoop. De Flixbus bijvoorbeeld brengt je vaak voor nog geen 200 euro (retour) naar diverse steden in Europa, waar je normaal naartoe vliegt. Natuurlijk is het nadeel wel, dat de reis langer duurt. Maar met wat goed gezelschap vergeet je vast de tijd tijdens de reis ernaartoe! Dan ben je gevoelsmatig binnen no time op de vakantiebestemming.

Goedkoop met de trein

Als je toch wat sneller en comfortabeler op reis wil, kun je ook kiezen voor de trein. De trein wordt steeds vaker gekozen voor een vakantie zonder vliegtuig. Alleen vinden mensen een treinreis vaak wel erg duur. Nou, dat is niet altijd zo. Tip: boek je treinreis zo ver mogelijk van tevoren. Dan zijn de treinkaartjes mogelijk goedkoper dan vliegtickets. In ieder geval een stuk goedkoper dan op andere momenten. Ook last minute zijn treinkaartjes soms goedkoop. Vervolgens kun je overdag reizen, maar tegenwoordig hebben ze ook steeds meer slaaptreinen. Zo kun je sinds vorig jaar reizen naar diverse steden in Europa met een nachttrein. Hoe tof?

Met veerboot naar Londen

Naast reizen met de auto en trein kun je soms ook op vakantie met de veerboot. Of ga op vakantie met een veerboot én de trein. Zo kun je via StenaLine al vanaf 98 euro (retour) met een veerboot en trein van Hoek van Holland naar Londen. Vaak kun je ook je eigen auto meenemen op een veerboot. Dat scheelt dan toch weer een huurauto op de vakantiebestemming!

We snappen dat een vakantie zonder vliegtuig naar bijvoorbeeld Indonesië of Japan lastiger is. Toch kun je soms ook buiten Europa komen met een alternatief op het vliegtuig. Wil je bijvoorbeeld naar een land in het Verre Oosten? Dan bestaat de Transsiberië Express. Dit is wel meteen een bijzonder reis en waarschijnlijk iets duurder. Het duurt ook langer dan normaal, ongeveer een week, al is het wel een hele ervaring. Eigenlijk hoort de treinreis dan al bij je totale vakantie.

Duurzaam op vliegvakantie?

Wil je toch liever vliegen naar je vakantieadres buiten Europa? Natuurlijk is een vliegtuig zonder vakantie altijd beter, maar je kan de vliegvakantie wel duurzamer maken. Zorg bijvoorbeeld dat je meteen op een lange vakantie gaat en reis minder vaak zo ver. Daarnaast is een rechtstreekse reis ook beter voor het milieu. Een vliegtuig gebruikt namelijk de meeste energie tijdens het opstijgen en landen. Mind your step!

Lees ook: Fantastisch: je kunt nu vanaf Utrecht met de trein naar Kopenhagen