Lekker samen op vakantie? Zo voorkom je relatiestress

Relaties door Roos

Yes, je gaat met je lief op vakantie! Relatiestress is wel het laatste waar je dan op voorbereid bent. Toch is vakantie vaak ook de grootste bron van ergernis, omdat je dag en nacht op elkaars lip zit. Wil je genieten van een rustige en vooral romantische vakantie samen? Lees dan deze tips om relatiestress tijdens je vakantie te voorkomen.

1. Hou goedbedoelde raad voor je

Staat je lief te stuntelen met de tentstokken? Hou je goedbedoelde raad dan vooral voor je, want het onbeperkt spuien van adviezen is killing voor huwelijksgeluk. Wat je dan wel moet doen? Je partner aanmoedigen: "Kom op, je kan het!" Of gewoon even helpen. 

2. Zoek diepgang op

Hoewel het misschien een beetje vreemd is om de vraag des levens ('waar word jij nu echt gelukkig van?') op je lief af te vuren als jullie samen de tent staan op te zetten, is het wel waar je relatie van opknapt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat partners die de diepte in gaan zich sterker met elkaar verbonden voelen. Wacht alleen even tot die tent staat en jullie er samen in liggen. Dan is de sfeer er nét iets meer naar. 

3. Weg van de bekende weg

Routine is funest voor een relatie. Haalt jouw lief altijd de broodjes op vakantie? Verras hem of haar eens door het zelf te doen. Onderzoek toont aan dat verrassing de sleutel tot huwelijksgeluk is. Wandelen jullie elke dag dezelfde weg naar het strand? Neem eens een andere route en kijk waar je uitkomt. De afwisseling prikkelt het brein en doorbreekt de routine. 

4. Waardeer de kleine dingen

Dit klinkt zweveriger dan het is. Het schijnt namelijk dat alledaagse dankbaarheid een relatie een boost kan geven. Wees dankbaar wanneer je partner zich voor de zoveelste keer vol overgave op het 'project tent opzetten' waagt of wat lekkers voor je inschenkt. Zodra je het voor lief neemt komt het grote monster genaamd 'relatiestress' al snel om de hoek kijken. 

5. Wat als je je partner niet had?

Het schijnt dat je je gezegender voelt met je partner, als je even probeert te bedenken hoe je leven eruit had gezien als de ander er niet was geweest. Een stuk minder rooskleurig waarschijnlijk, toch? Opeens lijkt het een stuk minder erg dat hij of zij telkens met zandvoeten door het appartement loopt. 

6. Bespreek elkaars wensen

Van start gaan met de neuzen dezelfde kant op is het halve werk. Zodra je vakantieplannen maakt, bespreek dan met je partner hoe jullie de vakantie voor jullie zien. Misschien wil jij wel een week plat op het strand, terwijl de ander een actieve vakantie voor zich ziet. Kortom: voorkom relatiestress en bespreek dit van tevoren. 

Fijne vakantie!

Lees ook: Heb je een relatie? Stellen die dít gemeen hebben zijn gelukkiger